Αυτά είναι τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 146

Μέσα από την παρούσα ανάλυση όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος παραθέτουμε τις ισχύουσες διατάξεις —μέσα από χρηστικούς πίνακες— αναφορικά με τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις του φόρου και τις λοιπές επιβαρύνσεις που προκύπτουν κατά την υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016. 

Ως εκπρόθεσμες θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβληθούν (αρχικές ή τροποποιητικές) μετά την 21η Ιουλίου 2017 (σ.σ. μέχρι τότε έχει παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων).

* Σε περίπτωση που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100,00 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1080/2016.

** Προσοχή σε αυτές τι περιπτώσεις, διότι το Υπ. Οικονομικών σε προφορικές απαντήσεις προς τις Δ.Ο.Υ. αναφέρει ότι το πρόστιμο είναι 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, λόγω του ότι η τροποποιητική δήλωση συνεχίζει να είναι χρεωστική. Ωστόσο διατηρούμε επιφυλάξεις καθώς η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. αναφέρει τα εξής: «α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου»

Σημείωση: Η προσαύξηση (0,73%) του άρθρου 73 του Κ.Φ.Δ. επιβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω μόνο στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου. Για τις καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου. 

 

 

 

Πηγή: enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εκκαθαριστικά-«φωτιά» από την Εφορία: Στα 1.346 ευρώ ο μέσος φόρος
Προηγούμενο άρθρο
341 προσλήψεις εποχικών για έως 12 μήνες σε 26 Δήμους
Μενού