ΕΣΠΑ: Επιδότηση για εγκατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 184

Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, θα παρέχει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ήδη η σχετική απόφαση υπογράφηκε από την ειδική γραμματέα Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και αφορά μόνο το νομό Αττικής. Την υλοποίηση της δράσης, θα αναλάβει η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα προκηρυχθεί εντός της φετινής «περιόδου θέρμανσης».

Συγκεκριμένα, η δράση αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές. Συνεπώς, θα ενισχυθούν ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές της Αττικής με χαμηλή τιμή ζώνης και στις οποίες η διείσδυση φυσικού αερίου είναι χαμηλή.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα και οι οποίοι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου.

Μάλιστα επισημαίνουν, ότι για να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της δράσης θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο, καθώς και στο ποσοστό διείσδυσης στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στις περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα επιχορηγηθούν οι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, υλικά / εξαρτήματα / αυτοματισμοί εγκατάστασης και σύνδεσης, στις εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, τη μελέτη και την επίβλεψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να επιδοτηθεί και η αυτονόμηση εντός της πολυκατοικίας. Δηλαδή, σε κάποια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, θα μπορούν επιμέρους διαμερίσματα να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου και να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση.

Αναφορικά με το ύψος της επιδότησης, αυτό θα είναι κυμαινόμενο και θα καθορίζεται από το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινείται στο συν – πλην 50%.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2017 ένα ανάλογο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου, με τη διαφορά ότι η εταιρεία δεν έχει ορίσει εισοδηματικά κριτήρια. Για τη μετατροπή της θέρμανσης σε φυσικό αέριο, η ΕΔΑ προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι και 3.000 ευρώ σε κάθε πολυκατοικία και 750 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Έρχεται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 6.300 ανέργους
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Βοΐου
Μενού