Αυτοί είναι οι φόροι των 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσουν σήμερα οι Έλληνες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 176

Δύσκολη ημέρα η σημερινή για εκατομμύρια φορολογουμένους και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς καλούνται να πληρώσουν συνολικά στην Εφορία το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ!

Το βάρος λόγω της υπερφορολόγησης είναι ασήκωτο και πολλοί σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία, για να ζητήσουν να βάλουν σε ρύθμιση και τις νέες οφειλές τους στην εφορία, και μάλιστα πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες!

Τελευταία εργάσιμη σήμερα και στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, περισσότερες από 250.000 εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λήγει η διορία για πληρωμές:

  • της 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ: με βάση τα εκκαθαριστικά σήμερα πρέπει να εισπραχθούν 630 εκατ. ευρώ σαν 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως λένε πως περιμένουν να εισπράξουν τουλάχιστον 1,027 δισ. ευρώ, προεξοφλώντας ότι πολλοί θα εξοφλήσουν εφάπαξ ή μέσω πιστωτικής κάρτας ολόκληρη την οφειλή τους.

  • της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος: με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου 2.570.431 φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό «ραβασάκι» καλούνται να πληρώσουν 3,813 δισ. ευρώ σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Σήμερα πληρώνεται η δεύτερη δόση και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν 1,1 δισ. ευρώ. Στην πράξη από την 1η δόση που ήταν να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου, ανέμενε 1,114 δισ. ευρώ αλλά στο ταμείο μπήκαν εμπρόθεσμα μόλις 775,031 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 30% ή 339 εκατ. από όσα περίμενε, έμεινε απλήρωτα. Στην περίπτωση αυτή, ούτε οι πιστωτικές κάρτες έσωσαν την κατάσταση. Πολλοί όμως άφησαν επίτηδες την 1η δόση να βγει ληξιπρόθεσμη, για να μπουν στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 12 δόσεις. Μένει να φανεί αν, μετά από αυτά, θα μπορέσουν να πληρώσουν τώρα όσα δεν πλήρωσαν πριν 2 μήνες.

  • δόσεις χρεών παρελθόντων ετών στην εφορία: όσοι πληρώνουν ήδη με ρυθμίσεις -και ειδικά όσοι φοβούνται μη χάσουν την «κατοστάρα» – είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν και την τρέχουσα δόση στο τέλος του μηνός και τις δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, γιατί αν βγει κάποια εξ αυτών ληξιπρόθεσμη, τότε θα γίνει απαιτητό ολόκληρο το παλαιό χρέος! Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να πληρώσουν και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον για την μηνιαία δόση της ρύθμισης.

Από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα προσδοκώμενα έσοδα βάσει των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Η Εφορία «κουρεύει» πρόστιμα – Αναλυτικά παραδείγματα
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 3Κ/2017
Μενού