Στο 1 ευρώ το πετρέλαιο, στο μισό το επίδομα!

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 183

Απλησίαστο θα μείνει και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν η διάθεσή του να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με τιμές γύρω στα 0,96 με 0,98 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές στις οποίες αναμένεται να διατεθεί είναι υψηλότερες κατά 6% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές εκκίνησης πέρυσι.

Τον περασμένο Απρίλιο το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε με κόστος κοντά στα 0,974 ευρώ το λίτρο όσο δηλαδή αναμένεται και φέτος.

Η αγορά δεν προσδοκά αυξημένη ζήτηση παρά μόνο σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η δαπάνη που πρέπει να κάνει μια οικογένεια για ποσότητες της τάξης των 500 και 1.000 λίτρων είναι «τσουχτερή», με δεδομένες τις αυξημένες φορολογογικές υποχρεώσεις που τρέχουν (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.) αλλά και την τεράστια συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Παράλληλα «ψαλίδι» αναμένεται να πέσει και στο κονδύλι για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, από τα περίπου 101.000.000 ευρώ που ήταν πέρυσι να πέφτει περίπου στο μισό.

Άρα για τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις δεν θα υπάρχει η αναγκαία οικονομική ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χειμερινή σεζόν 2016-2017 έκλεισε σε πωλήσεις οριακά πάνω (0,3%) σε σχέση με την προηγούμενη 2015-2016.

Αν δεν ήταν η βαρυχειμωνιά του τριμήνου Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις θα είχαν κινηθεί πτωτικά.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα έχει ζήτηση είναι και η μεγάλη διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Χιλιάδες νοικοκυριά χάρη στα επιδοτούμενα προγράμματα που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) απολαμβάνουν φθηνότερη, ‘έως και 40% σε σχέση με το πετρέλαιο, θέρμανση.

 

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αναδρομική αύξηση εισφορών για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
Προηγούμενο άρθρο
Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων
Μενού