Αντωνοπούλου : Αλλαγές στο πρόγραμμα και στο περιεχόμενο της κοινωφελούς εργασίας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 156

Συνάντηση με τους δημάρχους της Θεσσαλίας στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας είχε σήμερα το μεσημέρι η Αναπληρωτής  Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου προκειμένου να συζητήσουν για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και τις αλλαγές που προωθούνται και αφορούν τη διάρκεια και το περιεχόμενο  του.

Σε δηλώσεις του η κα. Ράνια  Αντωνοπούλου τόνισε ότι « στη Λάρισα σήμερα με την ευκαιρία του συνεδρίου, έχω έρθει να συνομιλήσω με όλους τους δημάρχους για την συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας αφενός αλλά και της κοινωνικής οικονομίας. Η κοινωφελής εργασίας είναι πρόγραμμα το οποίο έχει αλλάξει όσο αφορά τη διάρκεια αλλά και το περιεχόμενο.  Αυτό που έχουν καταλάβει όλοι οι δήμου, με όλους του δήμους έχω άριστη συνεργασία είναι ότι αυτά τα προγράμματα είναι για να υποστηρίζουν τους ανέργους. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν να εργαστούν τρία – τέσσερα και πέντε χρόνια, είναι σε ηλικία 50 ετών και άνω και ο ιδιωτικός τομέας έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να τους προσλάβει .

Η κοινωφελής εργασία συνδέει αυτούς που είναι άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα με έργα τα οποία υλοποιεί ο δήμος και αποδίδουν το μέγιστο όφελος στην τοπική κοινωνία. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι εμπιστευθήκαμε ο ένας τον άλλο, δυσκολευτήκαμε μέχρι να «χτίσουμε» αυτή τη εμπιστοσύνη αλλά βρισκόμαστε πολύ καλό επίπεδο και μαθαίνω ότι τα έργα έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται με τρόπο ο οποίος ακολουθεί τη νομοθεσία έτσι όπως την έχουμε αλλάξει. Σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων αφενός, αφετέρου δεν σπαταλάμε πόρους άδικα πλέον.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας. Από το 2012 έως το 2014 η ανεργία ανέβηκε κατά 2,5% και ο αριθμός των ανέργων μεγάλωσε. Θα επισημάνω ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2017 σε όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 250.000 θέσεις εργασίας. Περίπου οι μισές είναι μερικής απασχόλησης. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν και υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ένα εκατομμύριο άνεργοι. Όμως βάλαμε φρένο στην καταστροφή που είχε ήδη δημιουργηθεί και αυξανότανε. Καταφέραμε από το 9,9 ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση σήμερα στο σύνολο του πληθυσμού εξακολουθούμε να έχουμε 9,9% χωρίς καμία αύξηση.

Πρέπει να κοιτάζουμε την πραγματικότητα, να βλέπουμε τις βελτιώσεις που έγιναν και εκεί που δεν υπάρχουν το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει με χρηματοδοτικούς πόρους έτσι ώστε οι άνεργοι να μπορούν να βοηθηθούν, να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να δεν μπορεί αυτό να το κάνει ο ιδιωτικός τομές να μπορεί να το κάνει το δημόσιο μέσα από τους δήμους με προσωρινές προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της  ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός άκουσε με προσοχή τις δηλώσεις της υπουργού και στη συνέχεια δήλωσε:

Καλωσορίζουμε την υπουργό κα Αντωνοπούλου στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι από την πλευρά της δείχνει και την ευαισθησία αλλά και την διάθεση συνεργασίας που επιβάλλεται να έχει η κεντρική διοίκηση του κράτους μας με τους αποκεντρωμένους θεσμούς, εν προκειμένω με τους δήμους που ούτως ή άλλως λόγω της φύσης της ενασχόλησής μας βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη και μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και να αφουγκραζόμαστε καλύτερα τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Είναι αλήθεια ότι η πολύχρονη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει ως δραματικότερη συνέπεια τη διόγκωση της ανεργίας που αγγίζει το σύνολο των ηλικιακών δυνάμεων της περιοχής μας , της χώρας μας και «τσαλακώνει» συνειδήσεις , αξιοπρέπειες αλλά και ταυτόχρονα την ψυχολογία των συμπολιτών μας. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια απάντηση, δεν είναι η λύση, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους συμπολίτες μας να απασχοληθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει αυτά τα προγράμματα για να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που έχει δεδομένης της μνημονιακής δέσμευσης αποτροπής των προσλήψεων μέχρι το 2020.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν να δεχθούν και περεταίρω βελτιώσεις, είναι θετικό το γεγονός ότι από το 5μηνο πήγαμε στο 8μηνο, είναι καλοδεχούμενα τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ιδιαίτερα αυτά άνω των 55 ετών που είναι για τις επιχειρήσεις αλλά εμείς θα ζητήσουμε να γίνουν και για το σύνολο της αυτοδιοίκησης . Σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα τα προγράμματα των «24» και πάνω ήταν περιζήτητα, πολύτιμα και νομίζω ότι πρέπει να τα συνεχίσουμε.

Εκείνο που έχει αξία για την κοινωνία μας είναι να πυροδοτήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική και να δημιουργήσουμε νέες σταθερές σχέσεις εργασίας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις – Ποιες οι προκλήσεις της ανάπτυξης [βίντεο]
Προηγούμενο άρθρο
Απαλλάσσονται από πρόστιμα όσοι υποβάλουν τροποποιητική έως 31 Οκτωβρίου
Μενού