Παράταση χορήγησης αναπηρικών συντάξεων για έξι μήνες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 180

Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους, λόγω αναπηρίας, παρατείνεται για έξι μήνες, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, εφόσον, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν κριθεί από την υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4488/2017 αντικαθίσταται εκ νέου το άρθρο 66 του ν. 4144/2013 (ΦΕΚ 88, Α’, 18-04-2013).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, διά συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ, στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, καθώς και για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, ενώ, παράλληλα, παρατείνεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

Η ισχύς αυτού του άρθρου αρχίζει αναδρομικά από 1.7.2017.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πόσο σημαντική είναι η εξυπηρέτηση πελατών μέσω των social media;
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 2Κ/2017
Μενού