Μειωμένες 8% – 10% οι νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 248

Τις πρώτες νέες συντάξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, παρουσιάζει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Από τις πρώτες αυτές αποφάσεις που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας (πρώην ΙΚΑ) αποκαλύπτεται μια διττή εικόνα με χαμένους και κερδισμένους.

Μειώσεις προκύπτουν σε ασφαλισμένους με 7.000 έως 9.000 ένσημα και σχετικά χαμηλές αποδοχές, της τάξεως του 8% έως 10%, ενώ όπου υπάρχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές ο νέος τρόπος ασφάλισης δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Βελτιωμένες ή στο ίδιο ύψος παραμένουν οι χαμηλές συντάξεις που αφορούν 4.500 ένσημα. Όπου υπάρχουν διαφορές οφείλονται στην κατάργηση του κατώτατου ορίου, που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, από τη σημερινή κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στις συντάξεις του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, αλλά και στο πρώην ΕΤΑΑ όπου ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέχρι ώρας δεν έχουν εκδοθεί – επισήμως – συνταξιοδοτικές αποφάσεις σε αυτά τα Ταμεία, αλλά ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης μιλούν για υψηλές διαφορές.

Οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αναμένεται να καταγράψουν απώλειες από 220 ευρώ (κατάργηση της λεγόμενης βασικής σύνταξης) και άνω, ενώ οι γιατροί και οι δικηγόροι θα δουν υψηλές διαφορές εξαιτίας της πλήρους διαφοροποίησης του τρόπου υπολογισμού που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η μέση μείωση με τον νέο τρόπο υπολογισμού εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν:

– Οι ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

– Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

– Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

– Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας Μηχανικών στην Ελλάδα
Προηγούμενο άρθρο
Παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου για τα αδήλωτα εισοδήματα
Μενού