Επιδόματα: Το «μεγάλο συμμάζεμα» του 2017 -Όλες οι αλλαγές που έγιναν

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 130

Ριζικές τομές στα επιδόματα είχαμε το έτος που μας πέρασε, καθώς το 2017 αποτέλεσε τη βάση των μεγάλων αλλαγών που θα επέλθουν το 2018, με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΑ, του λεγόμενου «βραχίονα» της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Γενικότερα, το 2017 επιχειρήθηκε ένα συμμάζεμα των επιδομάτων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, υπήρχαν 17 πηγές που έδιναν συνολικά 125 επιδόματα!

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση κάθε φορέας της κυβέρνησης που έδινε επιδόματα, ενημέρωνε υποχρεωτικά το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα ΑΦΜ των δικαιούχων.

Δημιουργήθηκε δηλαδή το «αρχείο επιδοματούχων», με στοιχεία για πόσα επιδόματα παίρνει ο καθένας.

Θυμίζουμε ότι το 2017 εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκατομμύρια).

Παράλληλα, εν μέσω φημολογίας για περικοπές και αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, μπήκε σε συμφωνία με τους θεσμούς, ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» το οποίο αποτέλεσε και τη βάση διαλόγου για αλλαγές στις κλίμακες των οικογενειακών επιδομάτων.

Ειδικότερα το 2017 καταργήθηκαν επιδόματα ύψους 8 εκατ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώθηκε στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται.

Για παράδειγμα:

  • Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.
  • Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ. Ενσωματώθηκε στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.
  • Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,750 εκατ. ευρώ.
  • Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους

Παράλληλα, προωθήθηκε η κατάργηση μιας σειράς κατασκηνωτικών επιδομάτων που δίνονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κα) αλλά και από τον ΟΑΕΔ.

Αναδιάταξη είχαμε ως προς τις παροχές και τους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικού τουρισμού, ενώ ο ΟΓΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση φέτος, στο επίδομα για τις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, τα επιδόματα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (με διεύρυνση δικαιούχων).

«Ψαλιδισμένο» κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, είναι το επίδομα θέρμανσης.

Ως προς το φοιτητικό επίδομα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων.

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Iδού η πρώτη απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης (ΦΕΚ)
Προηγούμενο άρθρο
Έκτακτο μέρισμα & πετρέλαιο σε 9 νομούς της Β. Ελλάδας (λίστα)
Μενού