Αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από Φεβρουάριο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 199

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε ιδιώτες και τράπεζες προβλέπει από την 21η Φεβρουαρίου το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση ανοίγει και ο δρόμος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το Δημόσιο ωστόσο για να ξεκινήσουν θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το ν/σ προβλέπει ότι: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών. Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο θέμα των πλειστηριασμών σε επιχειρήσεις που οφείλουν δεδουλευμένα στους υπαλλήλους τους άνω των 25 ετών θεσμοθετείται και η πληρωμή ως πρώτου πιστωτή των εργαζομένων με πρώτη αποζημίωση τον μισθό έξι μηνών επί 275%.
Ειδικότερα στο άρθρο 176 αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι: Απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως (6) μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των είκοσι πέντε (25) ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ταχείες διαδικασίες για τον διορισμό συμβολαιογράφου υπεύθυνου για τον πλειστηριασμό σε περίπτωση κωλύματος.

Ειδικότερα αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι: «Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους». Επίσης: «Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορισμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια αναγκαστικού ή εκούσιου πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας σε 2.325 δικαιούχους – Ποιους αφορά
Προηγούμενο άρθρο
Πώς και πόσο «κουρεύονται» τα πρόστιμα της εφορίας
Μενού