Επτά φορο-πληγές που άνοιξαν… για να κλείσει η αξιολόγηση

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 159

Αυξήσεις στους φόρους των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές να της επιβεβαιώσουν το αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τους πιστωτές ότι στο τέλος Ιουνίου θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στο ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας και καταγράφει την πρόοδο της κυβέρνησης στην υλοποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ καθώς και τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή άλλων 88 προαπαιτούμενων δράσεων μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους αποκαλύπτει υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των κυβερνώντων προς τας… υποδείξεις των δανειστών. Φανερώνεται δε ότι η ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύθηκε ουσιαστικά αλλά απλώς αποδέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο τελικό κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου όσο και στην έκθεση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, την οποία συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφεται πλέον η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να φέρει τον προσεχή Μάιο στη Βουλή και να ψηφίσει διάταξη με την οποία θα μειώνονται κατά 2.954,54 ευρώ τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών από την 1η-1-2019 αντί από την 1η-1-2020! Κι αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα το πράξει απλώς και μόνο αν το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές αποφανθούν, σε 3 μήνες από τώρα, ότι η μείωση των αφορολογήτων είναι αναγκαίο να γίνει 1 χρόνο νωρίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στο τέλος του 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 3,5% του ΑΕΠ!

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εξάλλου ότι δεν θα επιτρέψει καμία μείωση στα έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σε περίπτωση που από την απόπειρα εξομοίωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, τον προσεχή Μάρτιο, προκύψουν σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες της ακίνητης περιουσίας, θα τροποποιήσει το αργότερο μέχρι τον Μάιο τις διατάξεις για την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ ώστε οι μεν συντελεστές υπολογισμού του φόρου να αυξηθούν, το δε πεδίο εφαρμογής του φόρου να επεκταθεί και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται!

Με τον τρόπο αυτό έπεισε τους δανειστές να μην ανησυχούν για τυχόν μείωση των επιβαρύνσεων των Ελλήνων πολιτών από τον ΕΝΦΙΑ διότι ό,τι απώλειες εσόδων προκύψουν από τις μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστούν άμεσα από τις αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και τις περικοπές των απαλλαγών από τον συγκεκριμένο φόρο!

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης στους δανειστές ότι στο τέλος Ιουνίου θα εξαλείψει πλήρως το ειδικό ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, καταργώντας την έκπτωση έως 30% στους συντελεστές του φόρου και για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με το Μνημόνιο ΙΙΙ, την οποία συνέταξε και παρουσίασε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, oι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για αλλαγές στον τομέα της φορολογίας, κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, προβλέπουν τα εξής:

1) Ενδεχόμενη επίσπευση της μείωσης των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα -ψηφίζοντας σχετική διάταξη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους- τη μείωση των αφορολόγητων ορίων των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, αν το ΔΝΤ και οι λοιποί θεσμοί κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Η μείωση των αφορολογήτων θα προκύψει από την περικοπή κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που δικαιούνται σήμερα οι παραπάνω φορολογούμενοι. Η έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σήμερα σε αφορολόγητο όριο κυμαινόμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ και θα αντιστοιχεί πλέον σε αφορολόγητο κυμαινόμενο από 5.682 έως 6.591 ευρώ.

2) Αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Μέχρι τον Μάιο, εφόσον από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών που θα γίνουν τον Μάρτιο προκύψουν σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, οι ελληνικές αρχές θα νομοθετήσουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και θα διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μη μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα νομοθετήσει την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την περικοπή των απαλλαγών από το φόρο αυτό, για να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα προκύψουν αν οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι τον προσεχή Αύγουστο να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2018 και να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ίδιου ύψους με αυτά που εισπράχθηκαν σε καθένα από τα έτη 2014-2017 (2,65 δισ. ευρώ ετησίως).

3) Κατάργηση των μειωμένων κατά 16,7%- 30% συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο από την 1η Ιουλίου. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι η έκπτωση από 16,7% έως 30% στον ΦΠΑ, η οποία ισχύει ακόμη σε 5 νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, θα καταργηθεί έως το τέλος Ιουνίου, ώστε από την 1η-7-2018 να ισχύουν και στα νησιά αυτά συντελεστές ΦΠΑ αυξημένοι, από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% αντίστοιχα.

4) Αλλαγές στους φορολογικούς κώδικες. Οι ελληνικές αρχές μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει:

(α) να επανεξετάσουν τις προτιμησιακές φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το πρίσμα των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

(β) να προβούν σε τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή του, ώστε να εντοπίσουν προβλήματα και κενά και να προτείνουν τροποποιήσεις με στόχο την αποσαφήνιση και βελτίωση της εφαρμογής του και την εξάλειψη των αντικρουόμενων διατάξεων.

5) Επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διατάξεων του ΚΕΔΕ για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγονται από τις φορολογικές αρχές και, εάν χρειαστεί, θα εγκρίνει νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της έως τον Απρίλιο του 2018.

6) Συνεργασία Δικαιοσύνης – Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων που δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκτέλεσης θα μεταφερθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στους οικονομικούς και λοιπούς αρμοδίους εισαγγελείς μέχρι τον Φεβρουάριο.

7) Βελτίωση της συλλογής δημόσιων εσόδων και της διαχείρισης των οφειλών. Η προμήθεια του λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μειωμένες οι συντάξεις Φεβρουαρίου σε 120.000 απόστρατους
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι & ποιοι μένουν «εκτός»
Μενού