Ρύθμιση με κούρεμα για 80.000 δάνεια του ΟΕΚ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 224

Διαγράφονται δάνεια που πήραν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (σ.σ.: χωρίς σε αυτά να παρεμβάλλεται και τραπεζικός δανεισμός), εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής είναι κάτω από 6.000 ευρώ ή έχουν πληρώσει το 60% της αρχικής τους οφειλής.

Παρέχεται ακόμη επιμήκυνση εξόφλησης ως δέκα έτη, αλλά και κούρεμα 15% στο αρχικό ποσό του δανείου.
Οσοι λοιπόν δεν έχουν καταβάλει τις δόσεις που απομένουν μέχρι να εξοφλήσουν τα ποσά που έλαβαν για αγορά ή επισκευή σπιτιού κατά τα προηγούμενα χρόνια, από κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, αποκτούν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, εν αντιθέσει με δανειολήπτες που πήραν σπίτι με τραπεζικό δάνειο και με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία περαιτέρω διευκόλυνση αποπληρωμής, πλην της ρύθμισης για επιμήκυνση του δανείου ως και 15 έτη που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2014.

Τα δάνεια από τα κεφάλαια του ΟΕΚ ήταν άτοκα εφόσον οι δόσεις καταβάλλονταν στην ώρα τους.
Τις ενισχύσεις αυτές έλαβαν περίπου 80.000 δικαιούχοι, εκ των οποίων κάποιοι δεν πλήρωσαν ούτε καν τις δόσεις ενός εξαμήνου και λόγω κρίσης και ανεργίας σταμάτησαν σχεδόν όλοι να καταβάλλουν τις δόσεις τους.

Η ρύθμιση

Τώρα έρχεται η υπουργός Εργασίας με μια νέα απόφαση να τους δώσει την ευκαιρία να τα αποπληρώσουν με ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση που υπέγραψε η κ. Αχτσιόγλου προβλέπει:

1 Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 €. Οσοι πήραν, για παράδειγμα, δάνειο 15.000 ευρώ και πλήρωσαν μέχρι τώρα 9.100 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 5.900 ευρώ θα διαγραφεί, όπως λέει η απόφαση της υπουργού.

2 Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου. Για παράδειγμα, δανειολήπτης που πήρε από τον ΟΕΚ 10.000 ευρώ και πλήρωσε μέχρι τώρα 6.100 ευρώ (άνω του 60% δηλαδή), θα τύχει διαγραφής για τις άλλα 3.900 ευρώ.

3 Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες. Το ποσοστό διαγραφής ξεπερνά το 50% στις προσαυξήσεις τόκων και αφορά όσους διέκοψαν την πληρωμή δόσεων. Η διαγραφή τόκων δεν συνοδεύεται από κούρεμα δανείου εφόσον δεν έχει πληρωθεί τουλάχιστον το 60% του αρχικού ποσού.

4 Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες. Οσοι σπεύσουν δηλαδή για να τακτοποιήσουν το ανεξόφλητο ποσό, θα έχουν νέες δόσεις αποπληρωμής, από τις οποίες θα αφαιρεθούν τα «πανωτόκια». Αν όμως δεν είναι συνεπείς, οι επιβαρύνσεις θα επανέλθουν.

Ευνοϊκοί όροι

Η απόφαση προβλέπει ακόμη:
* Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
* Εκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
* Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
* Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
* Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
* Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
* Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παγίδα φόρου και για εισοδήματα κάτω των 5.700 ευρώ
Προηγούμενο άρθρο
Πάνω ένα εκατ. συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν έως 1.900 ευρω!
Μενού