Τελευταία ημέρα σήμερα για την πληρωμή του φόρου διαμονής

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 169

Με καπέλο στην τιμή πληρώνουν το δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή στα ενοικιαζόμενα οι πελάτες από την αρχή του έτους. Εκτός από την τιμή που έχουν κλείσει για κάθε διανυκτέρευση επιβαρύνονται και με το φόρο διαμονής.

Το φόρο αυτό, που εισπράττουν με ξεχωριστή απόδειξη τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να τον αποδώσουν στο Δημόσιο. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και την απόδοση του φόρου. Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα και σε δυο αντίτυπα στην εφορία αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του φόρου διαμονής επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Το ποσό του φόρου διαμονής για τα ξενοδοχεία ανέρχεται σε:

– 0,50 ευρώ για 1-2 αστέρων ξενοδοχείο

– 1,50 ευρώ για 3 αστέρων

– 3 ευρώ για 4 αστέρων

– 4 ευρώ για 5 αστέρων

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ο φόρος είναι 0,50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι:

Ο φόρος αυτός επιβάλλεται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με την έκδοση «ειδικού στοιχείου απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής», το οποίο εκδίδεται πάντοτε προς τον χρήστη του δωματίου ή του διαμερίσματος, μετά την διαμονή του σε αυτό και πριν την αναχώρηση του.

Το «ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» περιλαμβάνει κατ’ελάχιστον τα εξής στοιχεία: ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης, ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, ημερομηνίες που αφορά η διαμονή και το συνολικό ποσό φόρου διαμονής καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.

Το «ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» εκδίδεται προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή διαμέρισμα ή, σε περίπτωση περισσότερων διαμενόντων στο ίδιο δωμάτιο ή διαμέρισμα, σε έναν εξ αυτών. Το «ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» δύναται να εκδίδεται και συγκεντρωτικά, όταν ο φόρος διαμονής αφορά τη χρήση περισσότερων του ενός δωματίων ή διαμερισμάτων και το παραστατικό πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών εκδίδεται για το σύνολο των δωματίων ή διαμερισμάτων προς έναν εκ των διαμενόντων ή προς τρίτο.

Το «ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ο φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κούρεμα έως 60% στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια [πίνακας]
Προηγούμενο άρθρο
Επιδότηση ρεύματος για 8.045 νοικοκυριά από την Περιφέρεια Αττικής
Μενού