Τα πρόστιμα στον νέο ΚΟΚ – Οι αλλαγές και τα περιουσιακά κριτήρια

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 190

Εκτός νέου ΚΟΚ βγαίνει και επίσημα η πρόβλεψη των περιουσιακών στοιχείων ως μέτρο για την επιβολή ταξικών προστίμων στους παραβάτες οδηγούς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό… παράθυρο στον υπουργό να περάσει μέσω Υπουργικής Απόφασης τα εισοδηματικά κριτήρια, αν και εφόσον δεν αποδώσουν τα παρόντα μέτρα.

Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μια ανάσα πριν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις μεταφορές, φέρνει έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων τη μείωση των προστίμων σε 50% (ήταν 40%) σε μια προσπάθεια να ισοφαρίσει την απώλεια της ευεργετικής διάταξης που προέβλεπε την κατάργηση της μείωσης στο μισό του πρόστιμου όταν αυτό πληρωνόταν εντός 10 ημερών.

Ταυτόχρονα, στο άρθρο 12 που αφορά τις εταιρίες διαμεσολάβησης, προστίθεται η λέξη «παρανόμων» πριν από τις «εκπτώσεις», φωτογραφίζοντας έτσι τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα μεταξύ του ιδρυτή της Beat Νίκου Δανδράκη και του κ. Σπίρτζη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Beat είχε δεχτεί έντονη κριτική για τις πρακτικές διευκόλυνσης που ακολουθεί η εταιρία του, αφενός γιατί δεν συμφέρουν την ίδια την επιχείρηση, αλλά και γιατί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο κ. Δανδράκης είχε εξηγήσει ότι οι εκπτώσεις που προσφέρει είναι επιδοτήσεις κομίστρου τονίζοντας πως «ο πάροχος της υπηρεσίας εισπράττει το νόμιμο κόμιστρο, εκδίδει πλήρη απόδειξη, για αυτό και φορολογείται για αυτό. Εμείς, εκ των υστέρων, έχουμε μια ιδιωτική συναλλαγή με τον πελάτη και του λέμε ότι ένα ποσό που πλήρωσες στο βάζω εγώ», τονίζοντας παράλληλα πως προχώρησαν σε αυτή την κίνηση λόγω της Uber και των διευκολύνσεων που κάνει σε πελάτες (π.χ. δεν έχει διπλή ταρίφα τη νύχτα), με αποτέλεσμα να «κερδίζει» περισσότερο κόσμο.

Στις συζητήσεις επί του νομοσχεδίου, οι αρμόδιοι φορείς τέθηκαν κατά των διατάξεων για τα τετράτροχα οχήματα, ενώ τόνισαν πως αν δεν ληφθούν υπόψη τα αιτήματα τους, θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ, δεν αλλάζει στην παρούσα φάση τίποτα αναφορικά με τις γουρούνες, ωστόσο επιφυλάσσεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καλύπτονται κάποια από τα ζητήματα που έθεσαν οι ιδιοκτήτες εταιριών και οχημάτων. Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο μέσω του άρθρου 31 ορίζουν πως οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κυβικά δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα. Παράλληλα, το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά στοιχεία, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος, είναι μια πρόβλεψη που θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν τα παρόντα μέτρα για τα πρόστιμα δεν αποδώσουν. Το γεγονός όμως ότι βρήκε αντίθετους τόσο τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τους αρμόδιους φορείς οδήγησε τελικά στην απαλοιφή των περιουσιακών.

Ακόμα δίνεται παράταση στο όριο ηλικίας των σχολικών οδηγών από το 65 έτος στο 67.

Οι διατάξεις του νέου ΚΟΚ που παραμένουν

• Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει διακύμανση των προστίμων από 100 έως 600 ευρώ ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας των παραβάσεων, κατάργηση της έκπτωσης του -50% του προστίμου για όσους το πληρώνουν εντός 10 ημερών, αλλά και αφαίρεση διπλώματος για όσους πιάνονται να παρανομούν.

• Αναλυτικότερα, οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, η πρώτη αφορά τη χαμηλή επικινδυνότητα και οι οδηγοί θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ, η δεύτερη κατηγορία αφορά τη μεσαία επικινδυνότητα και τα πρόστιμα ορίζονται μεταξύ 101 – 300 ευρώ και στην τρίτη, δηλαδή στην υψηλή επικινδυνότητα, το κόστος θα φτάνει τα 301 – 600 ευρώ.

• Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών, ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

• Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες, η πρώτη αφορά την πολύ υψηλή συχνότητα και η δεύτερη την αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε όλες αυτές τις παραβάσεις (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή ορίζεται σε 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται μηδενικά πρόστιμα, αλλά διοικητικά μέτρα, όπως η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Περιθώριο επτά ημερών για την ασφάλιση οχήματος θα έχει ο αγοραστής
Προηγούμενο άρθρο
Πώς θα βγάλω κωδικούς στο Taxisnet
Μενού