«Μπαλώνουν» το φιάσκο του νέου «Εξοικονομώ» με διπλασιασμό κονδυλίων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 206

Το φιάσκο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»… ανάγκασε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργο Σταθάκη, να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» προαναγγέλλοντας το διπλασιασμό των κονδυλίων που θα διατεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως από 350 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός θα φτάσει περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω πρωτοβουλία μεταφράζεται, αυτομάτως και σε αύξηση των δικαιούχων. Οι αρχικοί υπολογισμοί του υπουργείου έκαναν λόγο για 40.000 – 45.000 ωφελούμενους από το πρόγραμμα, αριθμός που με τα νέα δεδομένα θα διπλασιαστεί.

Ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για το «Εξοικονομώ» ήταν εξαιρετικά υψηλό, όπως φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της ενεργοποίησής του σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 50% που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα (λόγω προϋπολογισμού), αλλά είναι δικαιούχοι, αφού πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτοί, θα θεωρηθούν, αυτομάτως, επιλαχόντες και η συμμετοχή τους θα γίνει αποδεκτή σε επόμενη φάση του. Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθούν οι τρεις «δόσεις» υποβολής αιτήσεων (ανά περιφέρειες) θα υπάρξει ακριβής εικόνα για τη ζήτηση του προγράμματος και κατ’ επέκταση θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Αυτόματες διαδικασίες

Για την αύξηση των κονδυλίων το ΥΠΕΝ είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μιλώντας σχετικά στον «Ε.Τ.» ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, αφού το 1 δισ. ευρώ στο οποίο αναμένεται να ανταποκριθεί ο συνολικός προϋπολογισμός αντιστοιχεί επί της ουσίας σε 0,7% του ΑΕΠ.

Κατά τα λεγόμενα του ίδιου, η αξιολόγηση στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ» είναι «on going». Οπως εξήγησε, είναι τέτοια τα κριτήρια ώστε να γίνονται όλοι οι έλεγχοι τη στιγμή που συμπληρώνεται η αίτηση. Κατά την ολοκλήρωσή της έρχεται ένα μήνυμα στον ενδιαφερόμενο, π.χ. ότι «επιτυχώς είσαστε δικαιούχος του προγράμματος» ή «ναι μεν επιτυχώς υποβάλατε την αίτηση, αλλά λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού είσαστε επιλαχών». Αυτό σημαίνει ότι με το που καταθέτει την αίτηση ο ενδιαφερόμενος και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, έχει τελειώσει αυτομάτως και η διαδικασία της αξιολόγησης.

Πληρωμές

Το πότε θα πάρουν τα χρήματα οι δικαιούχοι εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησής των ίδιων των έργων. Κοινώς, όσο πιο γρήγορα κάνει ο δικαιούχος τις εργασίες τόσο πιο άμεσα θα πάρει και τα χρήματα. «Μακάρι τα χρήματα να εξαντληθούν μέσα στο έτος, είναι το ιδανικό για εμένα», τόνισε ο κ. Κορκολής.

Σε στατιστική ανάλυση του προηγούμενου «Εξοικονομώ» προέκυψε ένα ποσοστό της τάξεως του 15%-20% νοικοκυριών που παρότι αξιολογήθηκαν θετικά, δεν προχώρησαν στο έργο. Με άλλα λόγια, απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα διότι οι ίδιοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα του προγράμματος είναι ανεπτυγμένη με την ευθύνη των τραπεζών. Αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Σταθάκης είχε υπογράψει με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκο Καραμούζη, τη δωρεά από την ΕΕΤ του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.

Το χρονικό

Η εκκίνηση του «Εξοικονομώ» είχε αναβληθεί αρκετές φορές. Μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες, ο προγραμματισμός προέβλεπε να ανοίξει στις 28/2, έπειτα στις 8/3, για να υπο-λειτουργήσει στις 12/3 «υποχρεώνοντας» τον κ. Σταθάκη να ζητήσει «συγγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» και να αποφασιστεί η τμηματική ενεργοποίησή του, έπειτα από σχετική πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ενεργοποίηση του προγράμματος ούσα ανέτοιμη, καθ’ ότι το σύστημα δεν μπορούσε να «σηκώσει» όλο αυτό τον όγκο αιτήσεων, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και από τον πολιτικό κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ζήτησε ακόμη και την παραίτηση του κ. Σταθάκη για το συγκεκριμένο φιάσκο. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επισήμανε πως το πρόγραμμα ήταν έτοιμο από το 2015 και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το αξιοποίησε, «με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες».

Κατά τα λεγόμενα του κ. Σταθάκη: «Εμείς υπολογίζαμε τη ζήτηση με βάση τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που είχαν ήδη εκδοθεί», τα οποία ήταν περί τα  18.000 την περασμένη εβδομάδα. Επί της ουσίας, λάθος εκτιμήσεις οδήγησαν σε εσφαλμένους χειρισμούς, που εξέθεσαν την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως μία κατοικία για να κριθεί επιλέξιμη στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του ΠΕΑ.

Το «Εξοικονομώ» άνοιξε, τελικά, για υποβολή αιτήσεων στις 19 Μαρτίου για τις εξής περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.

Κόντρες…

Μηχανικοί και ΥΠΕΝ επιδόθηκαν σε έναν… χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων για την πορεία του. Ειδικότερα, το ΤΕΕ ζητούσε την άμεση επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνταν στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (παρότι υπήρξε τμηματική ενεργοποίηση, ανά περιφέρειες) προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων μηχανικών και πολιτών. Το υπουργείο, από την πλευρά του, τα έβλεπε όλα… ρόδινα, παραθέτοντας στατιστικά από την πορεία των αιτήσεων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τις τρεις πρώτες ημέρες εγγράφηκαν για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 21.000 νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα αύξησης των πόρων κατά 20% (έφτασαν τα 350 εκατ. ευρώ από 292,43 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών). Οριστικοποιήθηκαν ήδη 11.181 αιτήσεις, που αφορούν χρηματοδότηση 143,46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αμεσης Ενίσχυσης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ.

Στις τρεις περιφέρειες, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, καλύφθηκε το σύνολο του προϋπολογισμού, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα νέων εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οσοι είναι εντός του συστήματος μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησής τους και να ενταχθούν στην κατηγορία των επιλαχόντων.

Στις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, η δυνατότητα νέων εγγραφών θα παραμείνει ανοιχτή για κάποιο διάστημα ακόμα.

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Δευτέρα (26/4, 8:00 π,μ.) για Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη, ενώ για Αττική και Νότιο Αιγαίο στις 2 Απριλίου, (8:00 π.μ.).

  Τα βασικά σημεία

* Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία. Το ατομικό (για άγαμο) τους εισόδημα ή το οικογενειακό τους (για έγγαμο) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.

* Το ακριβές ποσοστό επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο ενδιαφερόμενος. Προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτή να ξεπεράσει το 70%.

* Στις εργασίες που χρηματοδοτούνται συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, η αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

* Ο επιλέξιμος προϋπολογισμό παρεμβάσεων, ανά αίτηση ωφελουμένου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας, όπως προκύπτει από το απαραίτητο για τη διαδικασία Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), με «ταβάνι» τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

* Η υποβολή αιτήσεων για ένταξη γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στην ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή πύλη του (https://exoikonomisi.ypen.gr).

* Οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων, την υπαγωγή στο πρόγραμμα, τη διαδικασία υλοποίησης των παρεμβάσεων και τη διαδικασία πιστοποίησης και καταβολής των κινήτρων στους εξής ιστότοπους:

  • στην επίσημη διαδικτυακή πύλη του προγράμματος: https://exoikonomisi.ypen.gr
  • στο δικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ: www.espa.gr
  • στο δικτυακό τόπο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ): www.etean.gr.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πόσο θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους η μείωση του αφορολόγητου
Προηγούμενο άρθρο
Τα SOS για την εισαγωγή στο νέο Πανεπιστήμιο
Μενού