Αύξηση κατώτερου μισθού, μείωση εισφορών, κοινωνικό μέρισμα στα κυβερνητικά σχέδια

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 195

Μεγάλο μεταμνημονιακό καλάθι με παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της δυνατότητας στήριξης της οικονομίας και των ασθενέστερων στρωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζει μια μεγάλη ανάσα για την αγορά με τη διάθεση 700 εκατ. ευρώ για το 2019, που έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα δοθεί σε φοροελαφρύνσεις.

Το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να παραδώσει μια μελέτη κόστους οφέλους για την καλύτερη αξιοποίηση του ποσού, που ως γνωστό θα καλύψει κάποιο μόνιμο μέτρο.

Με αυτά τα δεδομένα το μέτρο που προκρίνεται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό και με την προσεκτική αύξηση του κατώτερου μισθού για τρεις λόγους:

1. Ο πρώτος είναι ότι περισσότερο ωφελημένες θα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορέσουν με μικρότερο κόστος και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν, θέσεις εργασίας, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την άλλη οι εργαζόμενοι και όσοι προσλαμβάνονται εφεξής με την αύξηση του κατώτερου μισθού, θα βελτιώνουν άμεσα την αγοραστική τους δύναμη και την κατανάλωση.

2. Ο δεύτερος είναι ότι με την μείωση των επιβαρύνσεων οι οποίες σύμφωνα και με ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου είναι υπερβολικά αυξημένες, θα ανακοπεί και το κύμα απόκρυψης εισοδημάτων που παρατηρείται από το 2017 όταν έσοδα από το 1 εκ αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες μειώθηκαν κατά 650 εκ ευρώ. Με άλλα λόγια, εκτός από αναπτυξιακό χαρακτήρα η ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα αλλά και τον ΕΦΚΑ.

3. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα μέτρο που προάγει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την απασχόληση και άρα θα είναι πιο εύκολα αποδεκτό από τους δανειστές με τους οποίους θα συζητηθεί το φθινόπωρο εν όψει σύνταξης του προϋπολογισμού του 2019.

Κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πως θα μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια με το βλέμμα στις πιο αδύναμες κατηγορίες, έτσι ώστε είτε το μέρισμα να καλύψει ή και να υπερκαλύψει απώλειες σε περίπτωση που εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων (όπως έχει συμφωνηθεί ή μικρότερη) είτε να ενισχύσει το εισόδημα των συνταξιούχων ακόμη και αν το μέτρο της περικοπής πάρει αναβολή για αργότερα ή ακυρωθεί τελείως.

Έτσι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει 13η σύνταξη σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, με συνέντευξη του, στο Ρόιτερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτιμά υπέρβαση του στόχου για 3,5% ξανά φέτος και διανομή κοινωνικού μερίσματος. Έως τα τέλη Ιουλίου θα υποβάλλουμε τις προτάσεις για το που θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος

Ερωτώμενος, ωστόσο, εάν θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, διαπίστωσε ότι ο καταμερισμός της φορολόγησης χρειάζεται επανεξέταση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό επικεντρωνόμαστε, γι’ αυτό είπα ότι σκεφτόμαστε ίσως να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί υπάρχουν ξεκάθαρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και από την αύξηση της φορολόγησης και από τις ασφαλιστικές εισφορές», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διαγραφή χρεών σε ασφαλιστικά Ταμεία – Ποιους αφορά
Προηγούμενο άρθρο
Μεταπτυχιακά δημοσίων υπαλλήλων -Πότε δικαιολογούν επίδομα (παραδείγματα)
Μενού