Αυξημένος ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες – Πόσα θα πληρώσουν και πότε

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 109

Μεγάλους χαμένους περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες έχει η φετινή εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το capital.gr. Ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τα περίπου 7,4 εκατομμύρια, όσοι είναι δηλαδή οι φορολογούμενοι και τα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ένα ή περισσότερα ακίνητα.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζεται αυτήν την περίοδο η προσαρμογή του taxisnet και συγκεκριμένα του ηλεκτρονικού συστήματος περιουσιολογίου στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι καινούριες αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές ζώνης ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου και θα τεθούν σε ισχύ από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για όλους τους υπόλοιπους φόρους πρόκειται να ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του επόμενου έτους.

Η διευθέτηση αυτή επιτρέπει στους φορολογούμενους να κάνουν συμφέρουσες κινήσεις αναφορικά με την πραγματοποίηση γονικών παροχών και αγορών ακινήτων ενώ το φορολογικό βάρος της κατοχής ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, θα επηρεασθεί από φέτος από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με μια πρώτη επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εικόνα από την εκκαθάριση έχει ως εξής:

– αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (ή 12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα ή το 12%

– αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 160.001 φυσικά πρόσωπα ή το 2,3%.

– για 48.961 φυσικά πρόσωπα ή το 0,7% θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ

– τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ για 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα δουν κατά κανόνα όσοι έχουν ακίνητα σε πολύ ακριβές αστικές περιοχές της χώρας (π.χ. Α’ ζώνη Εκάλης, Πανόραμα Θεσσαλονίκης) και όσοι έχουν ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδας, όπως στην Ανατολική Μακεδονία

– αμετάβλητο θα είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.995.181 φυσικά πρόσωπα ή το 62%.

Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και τα ακίνητά τους βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα είναι η εξής: το 61% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα, το 25% σταθερά και το 14% αυξημένα έως και πάνω από 200 ευρώ.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σύσταση επιχείρησης με ένα “κλικ” μέσα σε 18 λεπτά
Προηγούμενο άρθρο
Στο Δημόσιο πάνω από το 50% των φετινών επιδοτούμενων θέσεων απασχόλησης
Μενού