Με «μισό μάτι» βλέπουν οι θεσμοί ενδεχόμενη παράταση του νόμου Κατσέλη

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 162

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για παράταση του νόμου Κατσέλη φαίνεται ότι δεν συναντούν την θετική ανταπόκριση των θεσμών. Σημειώνεται ότι η Αθήνα επιδιώκει, έστω με τροποποίηση επί το αυστηρότερον των κριτηρίων ένταξης να παραταθεί η ισχύς του ν΄όμου κατά ένα χρόνο, έως το τέλος του 2019. Ωστόσο στους θεσμούς ο προβληματισμός δεν κρύβεται σε μια περίοδο όπου κεντρικό είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο SSM.

Χτες μάλιστα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι απέφυγε μεν να απαντήσει σε σχετικό ερώτημαγια ενδεχόμενη παράταση, μιλώντας στο συνέδριο «Capital+Vision 2018», αλλά έστειλε σαφές μήνυμα για το τι πιστεύει η ΕΚΤ. «Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Έχουν υιοθετηθεί  αλλαγές που θα βοηθήσουν, όπως η άρση του απορρήτου ή πρόβλεψη για την ευκαιριακή συμπεριφορά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να πάμε μπροστά κι όχι πίσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε πρέπει  να ανατρέψουμε τα επιτεύγματα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ»

Μάλιστα χαρακτήρισε το ερώτημα για ενδεχόμενη παράταση ως «δύσκολο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων, πολλές από τις οποίες είναι οπορτουνιστικές. Υπάρχουν στοιχεία ότι ακόμη και στους πλειστηριασμούς υπάρχει περιθώριο οπορτουνισμού» τόνισε με νόημα το στέλεχος της ΕΚΤ.

Πάντως μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της ΕΤΕ τόνισε, αναφερόμενος, στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων ότι «είναι πολύ δύσκολο θέμα. «Η στρατηγική είναι να πάμε και με καρότο και μαστίγιο . Με κίνητρα με μειώσεις χρέους εάν συμφωνήσει ο δανειστής. Εάν δε βοηθήσει τότε βγάζουμε το μαστίγιο» είπε ενώ ανέφερε ότι «συχνά βρίσκουν οι άνθρωποι τρόπους να ξεφύγουν από τις δημοπρασίες. Υπάρχουν βελτιώσεις αλλά το μαστίγιο δε λειτουργεί τόσο καλά συχνά».

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Έρχονται οριστικά αποτελέσματα για προκηρύξεις «Κ» εντός Νοεμβρίου
Προηγούμενο άρθρο
Αναδρομικά: Τι θα γίνει με τις αγωγές -Ποιες αιτήσεις θα «δικαιωθούν» πρώτες
Μενού