Κομισιόν: «Καμπανάκι» για αυξήσεις μισθών Δημοσίου, συντάξεις & δικαστικές αποφάσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 154

Με σταθερό ρυθμό 2% του ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο η Κομισιόν ρίχνει τον πήχη στις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 στο 2% αντί του 2,3% που προέβλεπε την περασμένη άνοιξη ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις για φέτος η Επιτροπή προβλέπει να μειωθούν κατά 2,1% (ενώ στις εαρινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση 10,3%).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η χώρα «βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, εν μέσω ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2019 είναι ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, οπότε εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2019. Μάλιστα συνδέει μια ενδεχόμενη αρνητική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης με μια πιθανή αύξηση σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις καθώς και στις δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πόσος τελικά θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί. Κάτι που εν πολλοίς επηρεάζει το θέμα των συντάξεων. Φαίνεται δε ότι τα πράγματα είναι οριακά και οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές, όπως άλλωστε αναφέρεται και εμμέσως στην έκθεση όπου γίνεται λόγος για σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι κλειδί για την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα είναι ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και των αντίστοιχων της υγείας. Παράλληλα τονίζεται ότι ενώ οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην είσπραξη φόρων αντιπροσωπεύουν ένα ανοδικό ρίσκο, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα, όπως οι συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μερική ανάκληση παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών οφειλών. Επιπλέον πίεση θα μπορούσε να προκύψει από νέες πρωτοβουλίες πολιτικής που θα επηρεάζουν τον «λογαριασμό» των μισθών στο δημόσιο.

Με βάση πάντως και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη φθινοπωρινή έκθεση του  για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στο Μπαλί της Ινδονησίας ή ο ρυθμός μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας  αναμένεται να είναι στο 2,4% τον επόμενο χρόνο με βάση. H έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η χώρα «βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, εν μέσω ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΔΟΕΑΠ: Έκτακτο επίδομα 500 ευρω στους ασφαλισμένους πυρόπληκτους
Προηγούμενο άρθρο
ΑΑΔΕ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ
Μενού