Τι αλλάζει στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 189

Σημαντικές αλλαγές στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων επέρχονται με την νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ( ΠΟΛ.1217/2018).
Συγκεκριμένα, η Αρχή επισημαίνει ότι, οι περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄της παρ. 1 του άρθρου 4 της ΠΟΛ 1022/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

«α) από τους εκδότες ετησίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

β) από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

γ) από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν».

Προστίθεται παρ. 4 στο άρθρο 4 της ΠΟΛ 1022/2014 ως εξής:

«4. Θεωρείται ως για δήλωση, η υποβολή των τροποποιητικών καταστάσεων που υποβάλλονται εντός της ίδιας ημερολογιακής ημέρας και αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών τροποποιητικών καταστάσεων εντός της ίδιας ημέρας, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές».

Σημειώνονται τα εξής:

Οι περιπτώσεις α’,β’ και γ’ όπως ίσχυαν μέχρι την έκδοση ΠΟΛ.1217/2018 :

α) από τους εκδότες, μηνιαίως τριμηνιαίως ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα που αφορούν από το τρίμηνο που αφορούν,

β) από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που τηρούν:

βα) διπλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορούν

ββ) απλογραφικά βιβλία, τριμηνιαίως, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το τρίμηνο που αφορούν,

γ) από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Συνεπώς η υποβολή των ΜΥΦ στο εξής θα γίνεται σε ετήσια βάση και όχι ανά τρίμηνο στις περιπτώσεις αυτές. Αντίστοιχα εφόσον θα υπάρχει μια κατάσταση (ετήσια) αναπροσαρμόζονται και τα πρόστιμα της εκπρόθεσμης υποβολής τα οποία θα είναι 100 για την ετήσια κατάσταση και όχι 400 για τις 4 τριμηνιαίες καταστάσεις.

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την κάλυψη 557 μόνιμων θέσεων σε δήμους
Προηγούμενο άρθρο
Ποιες αλλαγές έρχονται στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων
Μενού