Ποιοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη – Εγκύκλιος “ψαλιδίζει” τα όρια ηλικίας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 200

Νωρίτερα μπορεί να ανοίξει πλέον η πόρτα της συνταξιοδότησης για χιλιάδες διαδοχικά και παράλληλα ασφαλισμένους σε δύο πρώην Ταμεία. Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποσαφηνίζει το νέο καθεστώς που ισχύει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και επεξηγεί με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο τις δυνατότητες που έχουν οι παράλληλα ασφαλισμένοι για θεμελίωση δικαιώματος.

Με τις νέες οδηγίες, χιλιάδες έχουν πλέον την ευκαιρία να κερδίσουν χρόνια και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, κάνοντας χρήση διατάξεων κυρίως από το πρ. ΙΚΑ, ακόμη κι αν ο πρ. ΟΑΕΕ ή το πρ. ΕΤΑΑ και νυν ΕΦΚΑ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισής τους. Αναλυτικά οι αλλαγές που επέρχονται και ανοίγουν νωρίτερα την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι δύο:

– αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας που ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας “διαβιβάζει” την αίτηση συνταξιοδότησης όταν δεν πληρούνται σε αυτόν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι το 60ο και όχι το 62ο Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, με αυτό το δεδομένο, αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να επανεξετασθούν. Δηλ. εφόσον ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει αυτοτελώς δικαίωμα σε έναν πρώην φορέα και επιθυμεί να θεμελιώσει με τις διατάξεις της διαδοχικής και εφόσον ο πρ. ΟΑΕΕ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης, τότε διαβιβάζεται η αίτηση στο ΙΚΑ για να κριθεί με τις ευνοϊκότερες διατάξεις των μισθωτών όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τα 60 και όχι τα 62.

– ο μη παράλληλος χρόνος που παλαιότερα διαχωριζόταν μπορεί τώρα να αξιοποιηθεί ως διαδοχικός ώστε να θεμελιώσει κάποιος δικαίωμα αργότερα. Ο ασφαλισμένος δηλ. επιλέγει από το παράλληλο και μη παράλληλο διάστημα τον χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει για τη θεμελίωση με τον πλέον συμφέροντα γι’ αυτόν τρόπο. Ευνοημένες είναι κυρίως οι γυναίκες παλαιές ασφαλισμένες που μπορούν να θεμελιώσουν με τις διατάξεις ΙΚΑ ως μάνες ανηλίκων και να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ISPS CODE
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων
Μενού