Διευθετήθηκαν χρέη συνολικού ύψους 5,89 δισ. προς την εφορία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 199

Φορολογικές οφειλές συνολικού ύψους 5,89 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,32 δισ. κεφάλαιο και 1,57 δισ. προσαυξήσεις, εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία. Ποσό το οποίο ουσιαστικά αντιστοιχεί μόλις στο 5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με δεδομένο ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν ήδη τα 104 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία ξεπερνούν τα 4,3 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδόν το 84% του κεφαλαίου που ρυθμίστηκε, δηλαδή 3,63 δισ. ευρώ, δεν ήταν σε ενεργή ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ μόνο το 16% του κεφαλαίου που ρυθμίστηκε ήταν ήδη σε ρύθμιση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την πρόσφατη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από το 60% των περιπτώσεων και συνολικά σε πάνω από το 83% των επιλέξιμων οφειλών να διευθετηθούν με τον μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων. Επισημαίνεται ότι οι οφειλέτες του υπόλοιπου 40% των ρυθμίσεων επέλεξαν να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις.

Όσον αφορά το συνολικό ποσό των 5,89 δισ. που ρυθμίστηκαν, περισσότερα από 545 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν ήδη, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εισπραχθούν περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα 5,211 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα έτη και μέχρι το τέλος της ρύθμισης, σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων που επέλεξαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτο ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, διαμορφώθηκε στα 104,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ καταγράφεται αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 804,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Από τα 5,89 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν και τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (104 δισ.) εισπράχθηκαν ήδη πάνω από 545 εκατ., ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 140 εκατ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
84 θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα στην Κύπρο
Προηγούμενο άρθρο
225 θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα στην Ελλάδα
Μενού