Προσεχώς μείωση στον… λογαριασμό του κινητού σας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 196

Τη συρρίκνωση του κόστους των τιμολογίων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η χώρα μας σήμερα αποτελεί την 6η ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χρεώσεις κινητής και κομβικό ρόλο σε τούτο έχει η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στα τιμές των εταιριών κινητής, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. Βέβαια η Ελλάδα αποτελεί ταυτόχρονα τη 10η πιο φθηνή χώρα μεταξύ 21 μελών της Ε.Ε. στις τιμές προ φόρων, ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι τιμές επιδέχονται μειώσεων σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού κόστους.

Είναι κοινός τόπος ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή φορολογία. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ε.Ε. με τις αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 24% και ειδικό τέλος 12-20% βάσει της χρέωσης του λογαριασμού ενός πελάτη) να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης. Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ουγγαρία, ενδεχομένως και τη Μάλτα, όπου έχει επιβληθεί κάποιας μορφής ειδικός φόρος στις επικοινωνίες.

Ως εκ τούτου, μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.

Θρυαλλίδα για την ανακίνηση του ζητήματος των τιμολογίων της κινητής αποτέλεσε κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις εταιρίες να ρίξουν τις τιμές στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) «Digital economy forum 2019: Leading Greece to Growth».

Με το βλέμμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «συνειδητή επιλογή, στο όνομα των πολλών και προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών», τόνισε ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό. Όπως δήλωσε κατηγορηματικά, «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

Ο κλάδος

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών αποτελεί έναν από τους πιο ανεπτυγμένους του εγχώριου τομέα υπηρεσιών. Με 4,7% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του εγχώριου τριτογενή τομέα, κατατάσσεται στην τρίτη θέση, μετά τις υπηρεσίες εστίασης-καταλύματος, τις υποστηρικτικές δραστηριότητες μεταφορών (logistics) και τις ενσύρματες επικοινωνίες.

Το 2019 τα έσοδα από υπηρεσίες του κλάδου κινήθηκαν ανοδικά σε 1,9 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 1,5% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, σε σχέση με το 2009 έχουν υποχωρήσει κατά 49%. Η θετική πορεία των εσόδων από υπηρεσίες συνεχίζεται το 2019, καθώς το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται άνοδος 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ωστόσο -σημειώνει το ΙΟΒΕ- η πτωτική πορεία των τιμών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επηρέασαν αρνητικά την πορεία των εσόδων αλλά και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) την τελευταία δεκαετία. Παρά το γεγονός αυτό ο κλάδος παρέμεινε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία, με τις επενδύσεις σε υποδομές να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) την περίοδο 2010-2018.

Οπως αναφέρει η έρευνα του ΙΟΒΕ, οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα του κλάδου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες φωνής παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με τα μηνύματα sms όπου καταγράφεται σημαντική κάμψη, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε διαδικτυακές εφαρμογές μηνυμάτων. Ιδιαίτερη ανάπτυξη καταγράφουν οι υπηρεσίες δεδομένων από κινητές επικοινωνίες με τη μέση κατανάλωση ανά συνδρομητή να ανέρχεται το 2018 σε 1,05 GB τον μήνα όταν το 2010 κυμαινόταν σε 0,05 GB τον μήνα. Υπογραμμίζεται ότι ο κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Την περίοδο 2010-2018 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,7 δισ. εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε στην απόκτηση αδειών χορήγησης φάσματος.

Ευρυζωνικότητα

Η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Το σύνολο των ενεργών συνδρομητών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο τo 2018 ανήλθε σε 8,63 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (7,07 εκατ.). Παρά τη σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, η Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. με 80 κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις ανά 100 κατοίκους στα τέλη του 2018. Κατατάσσεται υψηλότερα μόνο από τη Σλοβενία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία. Οι χώρες με την υψηλότερη διείσδυση είναι η Φινλανδία (157 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους), η Εσθονία (149 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους) και η Δανία (157 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους), ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. κυμάνθηκε στις 96 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πόση αύξηση θα δουν από την 1η Ιανουαρίου μισθωτοί και συνταξιούχοι [πίνακες]
Προηγούμενο άρθρο
Φορολογικό νομοσχέδιο: Αυτές είναι όλες οι φοροελαφρύνσεις
Μενού