ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ πρέπει να καταβάλει και ιδιωτικά νοσήλια

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 175

Το ΣτΕ απέφανθηκε ότι ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να καταβάλει νοσήλια ασφαλισμένων ακόμα και σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσοκομεία, εφόσον υπήρχε πληρότητα σε δημόσια. H απόφαση προέκυψε έπειτα από ένα περιστατικό πρόωρου τοκετού το 2004. Στην υποχρέωση του ΕΦΚΑ να καταβάλει τη νοσοκομειακή περίθαλψη ασφαλισμένων σε περίπτωση που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές κλινικές ακόμα και μη συμβεβλημένες, εφόσον στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπήρχαν κλίνες ή οι απαραίτητες μέθοδοι διάγνωσης, έκρινε το ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέληξε πως ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από προσφυγή ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ, καθώς ο φορέας αρνήθηκε να του καταβάλει τα νοσηλεία του νεογέννητου μωρού του, ύψους 24.370 ευρώ, με το σκεπτικό ότι η νοσηλεία αφορούσε σε ιδιωτική κλινική. Αν και δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, επικαλέστηκε το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού και ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο πατέρας άσκησε ένσταση και ζητούσε το υπόλοιπο ποσό που είχε καταβάλλει για τα νοσήλια του παιδιού. Ο ασφαλιστικός φορέας του έδωσε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος άσκησε νέα προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει.

Πηγή: news247.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προσλήψεις 132 ατόμων στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Προηγούμενο άρθρο
Προστασία πρώτης κατοικίας: Στην εφημερίδα της ΕΕ η απόφαση για την κρατική επιδότηση των δανείων
Μενού