Πότε “κόβονται” οι συντάξεις χηρείας – Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 223

Η σύνταξη χηρείας ”κόβεται” μόνο εάν ο ή η δικαιούχος εργάζεται μετά την πάροδο μιας τριετίας από τον θάνατο του ή της συζύγου (ή του έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης). Αυτό διευκρινίζει με νέα εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, μετά τις νομοθετικές αλλαγές (νόμος 4611 του 2019) για τις συντάξεις χηρείας ισχύουν τα εξής:

1. Μετά τη λήξη της πρώτης τριετίας από τον θάνατο η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης χορηγείται μειωμένα κατά 50% εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

2. Εάν εργάζεται με μειωμένη απασχόληση (λιγότερες από 25 ημέρες εργασίας), το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούται ο επιζών θα πρέπει να μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται ή αυτοαπασχολείται.

Στο έγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται επίσης ότι ηλικιακά όρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των επιζώντων δικαιούχων έχουν καταργηθεί με βάση τον ν.4611/2016.

“Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξαρτήτως από την ηλικία τους “ αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.’

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σιβιτανίδειος Σχολή: Προσλήψεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο ΚΕΔΙΒΙΜ2
Προηγούμενο άρθρο
ΕΛΓΑ: Νέα πληρωμή 15 εκατ. ευρώ
Μενού