Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Αντικαρκινικά φάρμακα και σε ιδιωτικά φαρμακεία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 205

Τέλος στην ταλαιπωρία πολλών ογκολογικών ασθενών και πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας θα δοθεί μέσα στο μήνα, καθώς τίθεται σε λειτουργία το σύστημα διανομής τουλάχιστον 50 σκευασμάτων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Το μέτρο αυτό, που θα διευκολύνει τους ασθενείς προκειμένου να μην περιμένουν σε πολύωρες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και αποτελεί συνέχεια ενός άλλου ανακουφιστικού μέτρου που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, την απευθείας παροχή αντικαρκινικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται ο συντονισμός της διανομής των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι έτοιμη και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στις 7 Ιανουαρίου. Χθες, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους φαρμακοποιούς σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να δηλωθεί η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη σχετική διαδικασία. Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής, αρχής γενομένης από τις 7 Ιανουαρίου και για δέκα εργάσιμες ημέρες.

Στη συνέχεια θα ενημερωθούν αντίστοιχα οι φαρμακευτικές εταιρίες ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στα οποία θα αποστέλλουν στο εξής τα φάρμακα, τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονταν αποκλειστικά στο δίκτυο των περίπου 34 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Η αρχική συμφωνία με τους φαρμακοποιούς και τις εταιρίες αφορούσε σε 44 σκευάσματα κατά του καρκίνου και κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ξεκινήσει με τουλάχιστον 50 σκευάσματα καθώς το ενδιαφέρον από τις εταιρίες που επιθυμούν να διαθέσουν τα φάρμακά τους μέσω ιδιωτικών φαρμακείων αυξάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, θα είναι έτοιμη μέσα σε αυτό το μήνα. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες. Μία από αυτές είναι η υποχρέωση των ασθενών που επιθυμούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς να ενεργοποιήσουν τον Ατομικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Πρόκειται για ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, που αντικαθιστά ουσιαστικά το παλιό βιβλιάριο Υγείας.

Η επιλογή εκτέλεσης της συνταγής από ιδιωτικό φαρμακείο ή από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα είναι του ίδιου του ασθενούς, μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό και οι ασθενείς που επιθυμούν να ευνοηθούν από το μέτρο αυτό πρέπει να ενεργοποιήσουν το φάκελο.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο φάκελο Υγείας

Με κάθε συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να προεγγραφεί αυτόματα στον προσωπικό του Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ). Κατόπιν, δύναται να δημιουργήσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και αυτόματα να συνδεθεί στον ΦΑΥ: (https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson/login.xhtml).
Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν επισκεφθεί οποιαδήποτε ΠΕΔΙ μπορούν να πραγματοποιούν εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙSnet και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: (Εγγραφή στο Φάκελο Ασφάλισης Υγείας – https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson) και λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής. Στη συνέχεια, όταν πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε οποιοδήποτε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ΠΕΔΙ, με την ταυτότητα ή το διαβατήριο και το αποδεικτικό εγγραφής, ενεργοποιούν την υπηρεσία.

Συγκρατημένοι για την πορεία του μέτρου αυτού είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ναι μεν έχουν συμφωνήσει με το υπουργείο Υγείας, ωστόσο έχουν θέσει μια περίοδο χάριτος, μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, ώστε να διακινούν δωρεάν τα ΦΥΚ. Από τότε και έπειτα έχουν ζητήσει επιστημονική αμοιβή. Έντονη είναι η αντίδραση ειδικά των φαρμακοποιών της Αττικής, που επισημαίνουν ότι θα επιβαρυνθούν με πολλή γραφειοκρατία χωρίς κανένα όφελος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εργαζόμενες μητέρες: Τι άδειες δικαιούνται
Προηγούμενο άρθρο
Χρήσιμος οδηγός του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας – 5 ερωτήσεις και απαντήσεις
Μενού