ΟΑΕΔ – Νέο πρόγραμμα: «Bonus» μέχρι 17.000 ευρώ σε ανέργους για να στήσουν επιχείρηση

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 127

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας – εστιασμένο στις γυναίκες ανέργους – ετοιμάζεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση έως και 17.000 ευρώ σε 2.500 ανέργους για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Στόχος είναι να επιδοτηθούν νέοι 18-29 ετών που είναι άνεργοι, κυρίως γυναίκες όπου εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ώστε να προχωρήσουν σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Τουλάχιστον το 60% των εγκεκριμένων σχεδίων θα αφορά γυναίκες, καθώς, όπως σημείωσε ο διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε πρόσφατη συνέντευξη του, «πάνω από το 60% των ανέργων είναι γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν 20% ανεργία σε σχέση με τους άντρες που έχουν 13,5%».

Όπως είπε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, στο νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε άνεργος να καταθέσει επιχειρηματική πρόταση, ενώ θα προβλέπεται συμβουλευτική και καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 στάδια:

Το πρώτο στάδιο μπαίνει σε εφαρμογή τέλη Ιανουαρίου με την δημοσιοποίηση της πρώτης πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης 5.000 νέοι άνεργοι 18-29 ετών θα κληθούν να υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Στο δεύτερο στάδιο που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου, οι 5.000 άνεργοι θα συμμετάσχουν σε 5ήμερο Σεμινάριο Νέας Επιχειρηματικότητας με στόχο την επιμόρφωσή τους στις νέες επιταγές της αγοράς εργασίας και του επιχειρείν.
Στο ίδιο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η επιλογή 3.000 επιχειρηματικών ιδεών, που θα εκτιμηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια ως οι πλέον κατάλληλες και ώριμες για να επιδοτηθούν.

Στο τρίτο στάδιο, το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί εντός των μηνών Απριλίου – Μαίου – Ιουνίου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα «Coaching» των 3.000 δυνητικών ωφελουμένων με 6 συνεδρίες. Μια συνεδρία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και 5 εξ’ αποστάσεως. Οι συνεδρίες θα αφορούν στην βελτίωση των επιχειρηματικών ιδεών και την «προπόνηση» των ανέργων από ειδικούς, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ενσωματώσουν στο επιχειρηματικό τους πλάνο.

Στο τέταρτο στάδιο δηλαδή εντός των μηνών Ιούλιος – Αύγουστος αναμένεται να ακολουθήσει το 4ο στάδιο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ΟΑΕΔ θα απευθύνει την δεύτερη πρόσκληση προς τους 3.000 δυνητικούς ωφελούμενους για υποβολή συγκεκριμένων αυτή τη φορά επιχειρηματικών σχεδίων προς επιδότηση.

Στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και έναρξης επιχορήγησης, το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περάσουν εν τέλει 2.500 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται για να στήσουν την επιχείρησή τους.

Η επιχορήγηση θα είναι «δύο ταχυτήτων», ανάλογα με την διάρκεια που χρειάζεται ο κάθε ωφελούμενος ώστε να στήσει την επιχείρησή του:
Παραμονή στο πρόγραμμα για 12 μήνες θα παρέχει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ, ενώ για 18 μήνες η επιχορήγηση θα ανεβαίνει έως τα 17.000 ευρώ.

Το ποσό των 10.000 αναμένεται να καταβληθεί σε δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση ύψους 4000 ευρώ, θα καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η καθεμία καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή. Ανάλογη διαδικασία με την καταβολή δόσεων θα υπάρξει και για τις επιδοτήσεις μέχρι 17.000 ευρώ.

Φυσικά, το σχέδιο θα προβλέπει και πάλι επιτόπιο έλεγχο κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όπου και θα διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προσλήψεις: Ποιες θέσεις «άνοιξαν» σε Δημόσιο, ΟΤΑ
Προηγούμενο άρθρο
Μπλοκάκια: Οι δύο όροι για απαλλαγή από διπλές εισφορές
Μενού