Εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κρίνει πόσο θα μειωθεί φέτος

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 130

Από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα εξαρτηθεί το πόσο και πότε θα μειωθεί φέτος η εισφορά αλληλεγγύης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Προϋπολογισμός των Πολιτών» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Είμαστε ακόμη στον Ιανουάριο. Αυτό που ισχύει, είναι η δήλωση που έχει κάνει και ο κ. πρωθυπουργός και εγώ. Όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020 – και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος – θα προχωρήσουμε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόσο, το πότε, θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και από την ασφάλεια επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων», τόνισε ο υπουργός,

Σε άλλη αναφορά του, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία της κυβέρνησης από άλλες στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλεονασμάτων.

«Υπάρχουν δύο συλλογιστικές. Η μία είναι μαζεύω και μετά και πάω και δίνω. Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος αυτός διανέμεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν στο τέλος του χρόνου να δώσουν κάποια χρηματικά ποσά. Εμείς ακολουθούμε άλλη τακτική. Ήρθαμε και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Σε όλη την κοινωνία. Μετά μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός ανέφερε και άλλες παρεμβάσεις, όπως ενισχύσεις σε κοινωνικές ομάδες, στην ενίσχυση της άμυνας για και πρόσθεσε: «Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος – με ασφάλεια, το τονίζω, με ασφάλεια – αυτός διανέμεται στην ελληνική κοινωνία κατά τον βέλτιστο τρόπο». Η προσπάθεια, γίνεται λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση: «Πάμε να πείσουμε τους θεσμούς, όταν δημιουργείται υπερπλεόνασμα να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, όχι να προσπαθούμε να αποδείξουμε αν είμαστε στο 3,5% ή στο 3,6%».

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Αυτοί οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς» δικαιούνται επίδομα ανεργίας
Προηγούμενο άρθρο
Επιστροφή μειώσεων-δώρων σε συνταξιούχους & αποστράτους -Τι ποσά δικαιούνται (πίνακας)
Μενού