Τι θα γίνει με τις νέες αναστολές συμβάσεων εργαζομένων -Το σενάριο των 533 ευρώ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 131

Eπιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν ώστε να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο της «επόμενης ημέρας» για τη σταδιακή άρση της καραντίνας λόγω του κoρωνοϊού.

Το υπόλοιπο 50% των εργαζομένων που θα παραμείνει εκτός εργασίας, αν δεν τους χρειάζεται μια επιχείρηση, θα μπορεί να τίθεται εκ νέου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, όχι όμως με αποζημίωση 800 ευρώ για 45 ημέρες, αλλά με αποζημίωση 533 ευρώ για διάστημα αναστολής 30 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Μαΐου, με βάση στις διατάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για να περιληφθούν πιθανότατα στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει αλλά λειτουργούν με ζημιές λόγω των μέτρων, η δυνατότητα να αναστείλουν εκ νέου τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, αφού λήξει η αναστολή των πρώτων 45 ημερών, θα ισχύσει επίσης για άλλες 30 ημέρες.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ρήτρα της «μη απόλυσης» θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου, όπως και για όσους παραμείνουν σε αναστολή εργασίας, ενώ σε περιπτώσεις που γίνουν απολύσεις αυτές θα θεωρηθούν άκυρες αν δεν αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι με νέες -ισάριθμες- προσλήψεις.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΥΠΕΣ: 28 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (απόφαση)
Προηγούμενο άρθρο
Σήμερα οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων
Μενού