Άδεια ειδικού σκοπού: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 148

Δέκα μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για τον μήνα Μάρτιο «κλείδωσε» ο τρόπος και η διαδικασία πληρωμής των αδειών ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται πως οι ΑΠΔ του Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν έως την επόμενη Παρασκευή 15 Μαίου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς, η πληρωμή θα γίνει σε δυο στάδια :

  1. Αρχικά οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους το σύνολο των ημερομισθίων τους κανονικά δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι ως εργοδότες όσο και αυτών που καλύπτονται από το υπουργείο Εργασίας. Οι μισθωτοί που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού θα πληρωθούν κανονικά από τον εργοδότη τους, όπως συμβαίνει όταν λαμβάνουν την καλοκαιρινή άδεια αναψυχής τους. Στο πλαίσιο αυτό οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν στην Α.Π.Δ  το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού.
  2. Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» με έντυπο ειδικού σκοπού τις ημέρες της ειδικής άδειας που έλαβαν οι εργαζόμενοι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο συλλήβδην. Στο ειδικό έντυπο θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Το υπουργείο Εργασίας, μετά από την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων που θα δηλωθούν στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο τρέχει από τον Μάρτιο και δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής καθώς και εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία και σύμφωνα με την Π.Ν.Π στις 11.3.2020 καλύπτεται, στον ιδιωτικό τομέα, κατά 2/3 από τους εργοδότες και κατά 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την συμπλήρωση της Α.Π.Δ και του ειδικού εντύπου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ καθώς τυχόν ψευδή υποβληθέντα στοιχεία θα επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις.

«Μία ακόμα βασική υποχρέωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εργαζόμενους γονείς εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Ολοκληρώνουμε τη φάση υποβολής και πληρωμής των αδειών ειδικού σκοπού μέσω των διαφανών διαδικασιών που εγγυώνται το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εργαζομένου. Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, την υλοποίηση πληρωμής του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της ειδικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και ΚΟινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να ληφθεί από 11/3/2020 και μέχρι 10/5/2020 ή μεταγενέστερα εάν παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής του έκτακτου και προσωρινού μέτρου. Από τις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Εξαιρούνται φυσικά οι εργαζόμενοι του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών  που πληρώνονται ούτως ή άλλως από το Δημόσιο.

Προσδιορισμός μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους

Για τους εργαζομένους – δικαιούχους της άδειας ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις- εργοδότες καταχωρίζουν στις Α.Π.Δ της οικείας μισθολογικής περιόδου, το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχώνο οποίος θα καθοριστεί από τις υπηρεσίες του  e-ΕΦΚΑ. Ακολουθείται, δηλαδή η ίδια διαδικασία όπως και με τις αναστολές των συμβάσεων.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και αυτών που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για τα ανωτέρω ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των αδειών ειδικού σκοπού που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1» στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δηλαδή :

  • τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
  • τα στοιχεία των εργαζομένων τους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού,
  • τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, τόσο αυτές που καλύπτονται από τον εργοδότη όσο και αυτές που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό,
  • τις μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου για τις αντίστοιχες ημέρες αδείας,
  • το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε εργοδότη που έκαναν χρήση της παραπάνω άδειας.

Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού ΙΒΑΝ καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο έντυπο ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η υποβολή του εντύπου ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1» για τους μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος 2020, ορίζεται εντός του πρώτου 15νθημέρου του μηνός Ιουνίου.

Διαδικασία πληρωμής

Το ποσόν που καταβάλλεται στον εργοδότη αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζομένου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός πλέον των εργοδοτικών εισφορών. Προϋπόθεση για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης είναι για κάθε μία ημέρα αδείας ειδικού σκοπού που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός να αντιστοιχούν τρεις ημέρες αδείας για τις οποίες βαρύνεται ο εργοδότης (δύο ημέρες αδείας ειδικού σκοπού και μία ημέρα κανονικής αδείας).

Η πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στον κρατικό προυπολογισμό προς τους εργοδότες θα γίνει εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο «Έντυπο 11.1».

Από το Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων-εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στη χορήγηση του εφάπαξ – Ολόκληρη η εγκύκλιος
Προηγούμενο άρθρο
Σύνταξη σε μια μέρα με εννέα «κλικ» – Η διαδικασία βήμα – βήμα
Μενού