Αναδρομικά: Τρίτη «γενιά» συνταξιούχων τα διεκδικεί – Ποιους αφορά

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 216

Τρίτη γενιά αναδρομικών δημιουργεί  η απουσία του απαραίτητου λογισμικού στον ΕΦΚΑ για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος παραμένει στα χαρτιά παρότι έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων υποβάλλονται από τις 26/2/2020 (ημέρα δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ) να καταβληθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον εφαρμοστεί χωρίς νέες καθυστερήσεις το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό σημαίνει  ότι δημιουργούνται απαιτήσεις αναδρομικών για το διάστημα από την υποβολή αίτησης της συνταξιοδότησης ως την καταβολή των αυξήσεων που προβλέπει ο νόμος, όπως γράφουν «Τα Νέα». Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των νέων αιτήσεων στα Ταμεία είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σημειώνεται ότι, αν και ο νόμος Βρούτση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26/2/2020 δεν εφαρμόζεται η διάταξη για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις .Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (φτάνουν 11,8%) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει η αποχωρούν 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 ετη ασφαλιστικού βίου.

Παράλληλα δεν εφαρμόζεται η διάταξη για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εργάζονται παρότι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος. Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% (αντί 60% που ισχύει) , για όσο χρόνο απασχολούνται. Για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η μείωση του «πέναλτι» θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση για σύνταξη με βάση τον νόμο Βρούτση παίρνει σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου και φυσικά παρανόμως. Η αιτία έγκειται στο ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναπροσαρμόσει το λογισμικό στο πληροφοριακό σύστημα απονομής συντάξεων ώστε οι συντάξεις να χορηγούνται με τις διατάξεις του νέου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα τρέχουν άλλες δύο κατηγορίες αναδρομικών:

  1. Αναδρομικά οκταμήνου έως 1.568 ευρώ (μεσοσταθμικά 797 ευρώ) θα πάρουν εφάπαξ τον προσεχή Οκτώβριο 236,274 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων, ενώ η αύξηση τους στις συντάξεις έγινε  από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Εξάλλου τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά ενός έτους (δωδεκάμηνο) με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2019- των κύριων συντάξεων (έως 80 ευρώ μεσοσταθμικά) σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.
  2. Αναμένεται του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων – που αφορούν δηλαδή τους συνταξιοδοτηθέντες  πριν από τον νομο Κατρούγκαλου (2016).

Τα σενάρια για την επικείμενη κρίσιμη απόφαση είναι τρία με επικρατέστερο το πρώτο:

1. Απονομή των περικοπών για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο τον 2016, περιορίζοντας έτσι τις σχετικές διεκδικήσεις.

2.Απονομή των περικοπών για 42 μήνες, καθώς και των δώρων και επιδομάτων, δικαιώνοντας έτσι πλήρως
τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

3. Απόρριψη του συνόλου των διεκδικήσεων με την αιτιολογία ότι ο νόμος 4387/2016 αναδρομικά από το 2014 θεράπευσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών. Σενάριο το οποίο δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Οι σκέψεις που επικρατούν στο ΣτΕ δείχνουν προς την κατεύθυνση της δικαίωσης για το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα θα ξεκαθαρίσουν όπως γραφεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», σε τελικό στάδιο, με τη δημοσίευση της απόφασης η οποία καλείται να απαντήσει στο αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιοι χρονικό διάστημα. Κομβικό σημείο στη δικαστική απόφαση θα είναι να τα αναδρομικά τα δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι υπέβαλλαν αγωγή ή θα αφορά τους πάντες.

Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα αποφασίσει πως θα καταβληθούν τα ποσά, αν φυσικά είνια θετική για τους συνταξιούχους, με δεδομένο το δημοσιονομικο κόστος.

Δείτε την φωτογραφία από «Τα Νέα»

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί – Όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση Primary tabs
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
Μενού