Η «ακτινογραφία» του ασφαλιστικού -Τι «βλέπουν» για τις συντάξεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 192

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΦΚΑ, Δημήτρης Αντωνακάκης και ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, για το ασφαλιστικό και την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα μετά το πέρας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη, τα έσοδα στον ασφαλιστικό τομέα ΕΦΚΑ κατά τους μήνες Απρίλη και Μάη, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Για το λόγο αυτό, η διοίκηση έχει δώσει παράταση στους φορολογουμένους να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Απριλίου και του Μαΐου με έκπτωση 25%, ενώ παράλληλα έχει δοθεί παράταση και για τις εισφορές του Απριλίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 10/6 και του Μαΐου έως τις 3/7.
Το πραγματικό μέγεθος της ζημίας θα φανεί όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες.
Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη, ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν και ότι θα καταβληθούν κανονικά.
Για το επικουρικό ταμείο, υποστήριξε πως οι αυξήσεις δημιουργήθηκαν από την αποδέσμευση των 1300 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για την έκδοση των συντάξεων είπε πως ακόμα ο νόμος Βρούτση δεν έχει εφαρμοστεί και είναι σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.
Από την πλευρά του ο κ. Ρομπόλης, εκτίμησε πως θα υπάρξει απώλεια και από την πλευρά των εισφορών και από την πλευρά της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ συμμερίζεται την άποψη του κ.Αντωνακάκη ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν, καθώς ο ΕΦΚΑ έχει αποθεματικό κεφάλαιο 29 δισ.
Με βάση τους υπολογισμούς του, η Ελλάδα θα ανακάμψει το 2023.
Το σημαντικό υποστήριξε, είναι «να μη χαθεί η ευκαιρία για να έχουμε μια αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χωράς και να μην οδηγηθούμε αντί σε στρατηγική αναδιάρθρωσης και λύσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σε εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας».

Πηγή: aftodioikisi.gr
Μενού