Έως 10.000 ευρώ το bonus για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 380

Τρεις βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, με βάση το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τον Εθνικό Σχεδιασμό Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης.

Το σχέδιο, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, αφορά όλους τους πολίτες, αλλά και τους ΟΤΑ για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου περιλαμβάνει το οικολογικό μπόνους και τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με την γρήγορη εγκατάσταση φορτιστών και σε κτίρια πολυκατοικιών εκτός από πλατείες και άλλα.

Ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας αφορά κίνητρα για εγκατάσταση μονάδων κατασκευής φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πατρίδα μας, κυρίως στις λιγωτικές περιοχές.

Ως προς τις επιδοτήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

-100 εκ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά αυτοκινήτων «νέου τύπου» για τους επόμενους 18 μήνες

Το μέσο όφελος για έναν μελλοντικό αγοραστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει (μαζί με τις φοροαπαλλαγές) τα 10.000 ευρώ καθώς:

-Επιδοτείται κατά 15% η αγορά η μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

-Και 25% η αγορά ηλεκτρικού ταξί

Επιπλέον, θα υπάρχει απαλλαγή 2 ετών από τέλη ενώ οι δαπάνες για τη χρήση του θα διευκολύνουν τα εταιρικά έξοδα.

Συγκεκριμένα, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτων. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ολιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “απαντά και στη μιζέρια του χθες και στην ανησυχία του σήμερα”. Αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον πολύ μικρό αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, καθώς αποτελούν μόλις το 0,3% του στόλου ΙΧ και δήλωσε ότι στόχος είναι ένα στα τρία αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό.

Ως επιπλέον κίνητρο, όσοι αγοράσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα θα απαλλάσσονται από τα τέλη στάθμευσης για δύο χρόνια, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για φόρτιση, ενώ το 50% (ή το 70% στα νησιά) για το κόστος αγοράς θα εκπίπτει από τα εταιρικά έσοδα. Αντίστοιχες απαλλαγές θα έχουν οι εταιρείες που θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης.

Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν εξειδικευμένοι φορείς, οι οποίοι θα αναπτύσσουν δίκτυα και σημεία φόρτισης και οι οποίοι ουσιαστικά θα διαδεχθούν τα σημερινά βενζινάδικα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται να έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας και αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι τα οχήματα που θα προμηθευτεί το δημόσιο από τον Αύγουστο του 2021, αρχής γενομένης από τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα είναι κατά 25% ηλεκτροκίνητα.

Αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ότι ένα νησί, το οποίο όμως δεν αποκάλυψε, θα μεταβεί αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, δηλαδή σε αυτό όλα τα οχήματα θα κινούνται πλέον με ηλεκτρισμό.

Ο πρωθυπουργός τέλος ανακοίνωσε επενδυτικό master plan ύψους πέντε δισ για την αναμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε.

Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr πέρα από τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, υπάρχουν προτάσεις να  δοθούν κίνητρα για αγορά και «καθαρών» μεταχειρισμένων ΙΧ (Euro6), αλλά και κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των δημοτικών συγκοινωνιών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα νησί στην Ελλάδα (σ.σ. δεν ανακοίνωσε ποιο θα είναι), θα καταστεί «πρότυπο μετακινήσεων», με συγκεκριμένες δράσεις και με όλα τα οχήματα που θα κινούνται εκεί να είναι ηλεκτρικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μπαράζ προσλήψεων στους δήμους της χώρας – Δείτε τις 417 θέσεις SOS
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Έρχονται τέσσερις προκηρύξεις για 1.442 μόνιμες θέσεις (έγγραφο)
Μενού