Κορονοϊός: Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη της πανδημίας σε 12 ή 24 δόσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 215

Από τον Ιανουάριο του 2021 θα ξεκινήσει η εξόφληση σε δόσεις των οφειλών που γεννήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού και του lockdown.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις φόρους, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ που δεν πληρώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία. Οι οφειλές αυτές έχουν παγώσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνουν παγωμένες έως το τέλος του έτους καθώς η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Η έκτακτη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου και θα ενσωματώνει το πακέτο μέτρων της τρίτης φάσης στήριξης της οικονομίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ αλλά και η έκπτωση φόρου 2% που θα χορηγείται σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.
Η έκτακτη ρύθμιση
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
1.Ποιοι υπάγονται:
Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων .Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:
-Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
-Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 405 ενοίκια επαγγελματικής στέγης πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
2. Οι οφειλές που ρυθμίζονται:
Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών , φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από τις 11 Μαρτίου του 2020 έως και την 31 Μαΐου του 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
3. Οι δόσεις:
Όλες οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορονοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάρουν μολύβι, χαρτί και και κουμπιουτεράκι και να υπολογίσουν ποιο σχήμα θα ακολουθήσουν λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες.
4.Το επιτόκιο
Η εξόφληση των χρεών του κορονοϊού σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και θα κινηθεί κάτω από το 5% ενδεχομένως στην περιοχή του 3%.
5. Όροι και προϋποθέσεις
Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογούμενους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.
6.Ηλεκτρονική πλατφόρμα
Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ έως τις αρχές του 2021 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη νέα έκτακτη ρύθμιση και εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορονοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δωρεάν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στη Σχολική Ψυχολογία
Προηγούμενο άρθρο
Eπιστροφή φόρου εισοδήματος: Ποιοι τη δικαιούνται και πώς θα γίνει
Μενού