Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 182

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2020 από μερίσματα και ενοίκια όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δημοσιονομική ευελιξία δεν σημαίνει χαλαρότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η κατάργηση της εισφοράς για το 2021 αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι το 2020 οι επιχειρήσεις, μετά την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 24% και την μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος 1,5 δισ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν 3,5 δισ.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί μετά το 2021 επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ υποστήριξε ότι η δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και το 2021.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και εξοπλιστικά

Για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο κ Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι θα αφορά 26 μικρά ακριτικά νησιά. Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, σημείωσε, ότι είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά θα καταβληθούν τα επόμενα 5-7 έτη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ, ενώ πριν την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού υπολογίζονταν σε 37,5 δισ. «Αυτό συμβαίνει διότι από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε βγει 6 φορές στις αγορές και έχουμε αντλήσει 14 δισ. ευρώ» εξήγησε ο υπουργός. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι θα δοθούν τελικά τέσσερα δισ. ευρώ και όχι τρία.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Πότε πληρώνεται
Προηγούμενο άρθρο
Αττική: Επεκτείνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς & ανοικτούς χώρους -Έξι νέα μέτρα (pdf)
Μενού