Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε η διάθεσή του με τιμή 78 λεπτά ανά λίτρο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 249

Από τα 0,78 λεπτά ανά λίτρο ξεκίνησε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην αγορά από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν κατά 25% υψηλότερη, καθώς κινούνταν πάνω από το «φράγμα» του 1 ευρώ και συγκεκριμένα, 1,037 ευρώ ανά λίτρο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει το επίδομα θέρμανσης για περισσότερα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, ενώ επίδομα θα δοθεί και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Παρά τις χαμηλές τιμές στη διάθεση του πετρελαίου σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη, καθώς πολλοί καταναλωτές «στόκαραν» πετρέλαιο θέρμανσης κατά τον περασμένο Απρίλιο και Μαΐο, οπότε οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 ευρώ ανά λίτρο, ανάλογα με την περιοχή παράδοσης και τις εκάστοτε συνθήκες. Η ΟΒΕ συνιστά εξάλλου στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν τη πιο συμφέρουσα τιμή ενώ αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορούν να καταφεύγουν στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλέφωνο 1520.

Επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους

Να διευρύνει το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ωφελήσει περισσότερους δικαιούχους που το χρειάζονται. Με αυτό το σκεπτικό, επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται να δοθεί και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ή ακόμα και καυσόξυλα και πέλετ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχουν σκέψεις για να διευρυνθεί το επίδομα θέρμανσης, καθώς το επιτρέπει η παρατεταμένη καλοκαιρία αλλά και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη καθώς οι τιμές πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές μέχρι και τον Μάιο.

Το επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα δοθεί πριν από την Πρωτοχρονιά προκαταβολικά. Εξετάζεται να δοθεί σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο, ενώ για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ θα υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.

Εκτός επιδόματος θέρμανσης μένουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κ.λπ), καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Φυσικό αέριο: Ανάλογο επίδομα όπως στο πετρέλαιο

Σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους τα οποία ανάλογα με τα εισόδημά τους έχουν ανάγκη στήριξης.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προμηθεύτηκε πετρέλαιο όταν είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές την περασμένη Ανοιξη. Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος.

 

Πηγή:Εθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ζαχαράκη: Μειωμένες κατά 80% οι καταλήψεις
Προηγούμενο άρθρο
Προκήρυξη 1Κ/2020: «Κάλεσμα» ΑΣΕΠ για αιτήσεις
Μενού