Επίδομα 534 ευρώ και αναστολή εργασίας σε 500 κλάδους – Τα νέα μέτρα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 205

Πάνω από 500 κλάδοι και Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) αναμένεται να μπουν ξανά στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοιού επελαύνει σε όλη την χώρα και μια light εκδοχή του lockdown εφαρμόζεται από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, σχεδόν στη μισή ελληνική επικράτεια, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων απλώνεται ξανά σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας». Συνεπώς, η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, του μήνα της απόλυτης καραντίνας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο και δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε χιλιάδες εργοδότες να θέσουν σε αναστολή τους μισθωτούς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ταυτόχρονα το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας επεκτείνεται χρονικά αλλά και ποσοτικά, ώστε να ισχύσει έως 30 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα και σε ποσοστό 50%, ενώ επεκτείνονται αυτοδικαίως για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Τα απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία αναμένεται να μπουν στο τραπέζι σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ώστε σταδιακά από αύριο τα έκτακτα μέτρα να μπουν σε εφαρμογή.

Το μέτρο των αναστολών – Ποιοι εντάσσονται

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ. 

Ημέρες αναστολής  Ποσό ειδικής αποζημίωσης  (σε €)
30 534
29 516
28 498
27 480
26 463
25 445
24 427
23 409
22 392
21 374
20 356
19 338
18 320
17 303
16 285
15 267
14 249
13 231
12 214
11 196
10 178
9 160
8 143
7 125
6 107
5 89
4 71
3 53
2 36
1 17,8

Για το χρονικό διάστημα της αναστολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Κόκκινες και κίτρινες Περιφέρειες

Διευκρινίσεις επί του μέτρου των αναστολών στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος εξήγησε πως στις «κόκκινες περιοχές», οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που κλείνουν υποχρεωτικά με κρατική εντολή, μπαίνουν σε αναστολή και εισπράττουν τα 534 ευρώ, συν τις ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογιζόμενες στον ονομαστικό τους μισθό.

Αντίστοιχα, στις «κίτρινες περιοχές» οι εργοδότες επιχειρήσεων που πλήττονται και κλείνουν με δική τους επιλογή ή μένουν ανοικτές, μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή. «Άρα όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Συνεπώς το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, τόσο στις “κόκκινες” όσο και στις “κίτρινες” Περιφέρειες με 2 ταχύτητες :

  • Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή – σε “κόκκινες” ή “κίτρινες” περιοχές – μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ για 30 ημέρες.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο – δηλαδή το 100% των μισθωτών του – σε αναστολή κατ αρχήν για τον Νοέμβριο.  

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ίσχυε μέχρι και 31 Οκτωβρίου για λίγους κλάδους και ειδικότερα για επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό. Τώρα το κυβερνητικό επιτελείο επεκτείνει το μέτρο για τον Νοέμβριο σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τους 500 και πλέον ΚΑΔ του Απριλίου. Οι εργοδότες μπορούν να θέσουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα:

  • Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής.
  • Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/11/2020 – 8/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.

Ο εργαζόμενος υποβάλλει την δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Μονομερείς εποχικών και τον Οκτώβριο

Όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Βρούτσης, οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορέσουν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» και για τον Οκτώβριο, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και τουριστικών λεωφορείων, που λειτουργούν εποχικά. Από τον Νοέμβριο και για 3 μήνες θα μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ, με 50 ένσημα στη σεζόν 2020.

Υποχρεωτική τηλεργασία

Παράλληλα με το μέτρο των αναστολών, θα τρέχει για όλο τον Νοέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όλοι οι εργοδότες της Ελλάδας, είτε δραστηριοποιούνται σε Περιφέρεια που είναι «κίτρινη» είτε σε Περιφέρεια που είναι «κόκκινη», υποχρεούνται να προαναγγείλλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε υποχρεωτική τηλεργασία για τον Νοέμβριο, ώστε να καλύψουν το απαραίτητο πλαφόν του 50%. Η ηλεκτρονική προαναγγελία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως και τουλάχιστον σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας και ειδικότερα:

  • τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
  • τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
  • οι φαρμακαποθήκες,
  • οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
  • οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.). Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Για παράδειγμα: Σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 50% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 10 υπαλλήλους.

Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ποσοστού 50% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

2μηνη επέκταση επιδομάτων ανεργίας

Για 2 μήνες επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 4μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα δύο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. 

Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις – μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

 

 

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Έρχονται εφτά νέες προκηρύξεις για 775 μόνιμες θέσεις (έγγραφο)
Προηγούμενο άρθρο
ΦΠΑ: Για ποιες επιχειρήσεις ισχύει αναστολή καταβολής – Όλοι οι ΚΑΔ
Μενού