Πέτσας: Στο τραπέζι κλείσιμο των σχολείων και παράταση του lockdown (βίντεο)

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 267

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, μετά την επιβολή του καθολικού lockdown και την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, ανέπτυξε ο Στέλιος Πέτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Όπως είπε, τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν, εφόσον χρειαστεί, προσανατολίζονται σε δύο κατευθύνσεις:

-Στον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων

-Στο κλείσιμο των σχολείων και την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, για να περιοριστούν επαγγελματικές δραστηριότητες που παραμένουν ελεύθερες.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα και τον Δεκέμβριο, αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε ξανά τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να λειτουργήσει η αγορά για τα Χριστούγεννα.

Για να μη χρειαστεί αυστηροποίηση ή επέκταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στο «ελληνικό φιλότιμο» για τήρηση των υπάρχοντων μέτρων.

Τι οδήγησε στην αυστηροποίηση των μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και αρκετές μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Πέτσας παρατήρησε ότι υπήρχε υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι θα δικαιολογούσε η αυστηρότητα των υπάρχοντων μέτρων, με αυξημένα SMS σε σχέση με το πρώτο lockdown και μια γενικότερη χαλαρή συμπεριφορά.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πρόληψη περαιτέρω πίεσης στο ΕΣΥ, οδήγησαν στην επιβολή πιο αυστηρών μέτρων.

«Κανείς δεν φταίει όταν είμαστε σε ένα τέτοιο καθεστώς, υπάρχει μια κόπωση που εκφράζεται με χαλάρωση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση προτίμησε να πάρει νωρίτερα και πιο γρήγορα μέτρα πρόληψης. Ευχαρίστησε μάλιστα τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων, αλλά προειδοποίησε ότι «οι λίγοι είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Θα κορυφωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

Όσον αφορά στην κατάσταση του ΕΣΥ, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγεία θα κορυφώνεται τις επόμενες 7 με 10 μέρες. Αντίθετα, αναμένεται μια επιπέδωση στην καμπύλη των κρουσμάτων.

«Όσο βλέπουμε πίεση, θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ όσο μπορούμε – και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν ενιαία περιφέρεια», υπογράμμισε.

«Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, δεν θα είναι ποτέ αρκετές αν δεν ελεγχτεί η πανδημία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΕΘ δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και είναι σε εγρήγορση.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πρώτος την πίεση στους τοπικούς παράγοντες και ότι σήμερα προστέθηκαν 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στη συμπρωτεύουσα.

«Το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο από ένα μικρό κυματισμό να περάσεις σε ένα μεγάλο κύμα που μπορεί να γίνει τσουνάμι», απάντησε ο κ. Πέτσας στο ερώτημα αν υπήρξε αργοπορία για την συμπρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε και την πολυσυζητημένη δήλωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι «πέσαμε έξω» για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε όλον τον κόσμο οι κυβερνήσεις και οι λοιμωξιολόγοι έπεσαν έξω, καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν έδειχναν την εκθετική αύξηση που έχουμε σήμερα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η τωρινή εκθετική αύξηση είναι πάνω από το χειρότερο δυνατό σενάριο των επιστημόνων.

Παραθέτοντας στοιχεία από το ECDC, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, είναι πέμπτη από το τέλος σε κρούσματα ανά πληθυσμό και έκτη από το τέλος σε θανάτους ανά πληθυσμό.

Τι είπε για τις μάσκες στα σχολεία

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αναβολή του διαγωνισμού για τις σχολικές μάσκες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες και προδιαγραφές ώστε αυτό το θέμα να λήξει.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι άπαξ η χορήγηση των μασκών και ότι θα αντικατασταθούν οι ακατάλληλες μάσκες.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ευθυνών για το θέμα με τις μάσκες, ο κ. Πέτσας επανέλαβε: «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η ευθύνη είναι συλλογική και όχι ατομική».

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους σε αναστολή -Πώς θα καταβληθεί
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Το ν/σ για το νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
Μενού