Δημοτικά σχολεία: Αδεια ειδικού σκοπού ή μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους γονείς

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 163

Αδεια ειδικού σκοπού μπορούν να λάβουν από τη Δευτέρα εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν για 2 εβδομάδες. Η ειδική άδεια χορηγείται εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το μέτρο του μειωμένου ωραρίου κατά 25% που εφαρμόστηκε την άνοιξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Όσοι έχουν εξαντλήσει τις ημέρες κανονικής άδειας μπορούν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνται, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσηςάδεια λόγω ασθένειας τέκνουάδεια άνευ αποδοχών.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέαςτότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Οπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος οι γονείς που έχουν 1 παιδί έως 15 ετών μπορούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο 25% ή να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κορονοϊός: Έκτακτη ενίσχυση στους ψαράδες
Προηγούμενο άρθρο
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Μενού