Κορονοϊός – Μαθηματικό μοντέλο: Αυτή θα είναι η ημέρα που θα δει φως η Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 200

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα. Η πόλη αν και μπήκε σε lockdown 4 ημέρες πιο νωρίς από την υπόλοιπη χώρα, εν τούτοις υπάρχει η ανησυχία ότι η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων με την επιβολή των νέων μέτρων δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, με αποτέλεσμα φορείς της πόλης να ζητούν αυστηρότερα μέτρα για να μην εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Τι όμως πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα;

Επιστρατεύσαμε το αλάνθαστο μέχρι στιγμής μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) που έχει δικαιωθεί στις καλές αλλά και στις άσχημες προβλέψεις της πανδημίας. Πραγματοποιώντας στις 15 Νοεμβρίου προσομοίωση για τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά από το τέλος της νέας εβδομάδας.

Σημαντικός ο δείκτης θετικότητας

Στον δεύτερο κύκλο ενσωματώθηκε στο μοντέλο και μία άλλη παράμετρος πλην των ημερήσιων κρουσμάτων, αυτή του δείκτη θετικότητας των τεστ, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο δείκτης θετικότητας πρέπει να είναι κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με οδηγίες διεθνών οργανισμών ιδανικά ο δείκτης δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα στις 15 ημέρες του Νοεμβρίου ο μέσος όρος του ποσοστού των θετικών τεστ είναι 10%. Στην παρούσα προσομοίωση ενσωματώθηκε στο μοντέλο και η παράμετρος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία ισχύει από την περασμένη Παρασκευή.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την ερχόμενη εβδομάδα

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.  Εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η πανδημία θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη. Τα ημερήσια κρούσματα θα παρουσιάσουν μια σταδιακή υποχώρηση και θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 310 έως 750.

4.jpg

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις 9 Δεκεμβρίου

Από την προσομοίωση προκύπτουν επίσης και τα παρακάτω:

  • Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdownστη χώρα,εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 260 έως 400 κρούσματα ημερησίως στη Θεσσαλονίκη και το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι 5%.
  • Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 4% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 170 έως 250 ημερησίως.
  • Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 2%.

Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 80-120. Επομένως η 9η Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη εφόσον τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα. Επομένως ελπίδα υπάρχει στο βάθος του τούνελ αλλά μέχρι υπάρχουν 24 κρίσιμες ημέρες όπου καθημερινά οι πολίτες και το σύστημα υγείας θα δοκιμάζονται.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Προηγούμενο άρθρο
Εξοικονομώ: Eως 95% η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια – Ανοίγει η πλατφόρμα
Μενού