Πολυτεχνείο: Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα – 5.000 αστυνομικοί, drones και φράγματα για την αμερικανική πρεσβεία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 156

Στα… μπλε ντύνεται σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου το κέντρο της Αθήνας, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στο δρόμο, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με διαταγή που εκδόθηκε χθες Δευτέρα οι αστυνομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή, με το επίπεδο ετοιμότητας να θυμίζει τα έτη κατά τα οποία δεν ήταν σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης συναθροίσεων. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι αστυνομικοί που παρατηρούν ότι φέτος τα μέτρα είναι πιο «ενισχυμένα» σε σχέση με πέρυσι.

Το «στοίχημα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να αποτραπούν πορείες και συγκεντρώσεις χωρίς να ξεσπάσουν επεισόδια. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των πολιτικών αρχηγών που θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Πολυτεχνείου. Για τον λόγο αυτό, στον δρόμο θα βρίσκονται ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι βαθμοφόροι της Αστυνομίας θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, οι οποίοι θα έχουν τη συνολική εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων.

«Η επιχειρησιακή τακτική θα προβλέπει τη διαβάθμιση των κινήσεων και την κλιμάκωση των μέτρων. Αρχικά, θα υπάρχουν προτροπές στα άτομα που μπορεί να επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε κάποια συγκέντρωση. Θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να πειστούν να αποχωρήσουν και να συμμορφωθούν στα υπάρχοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν εάν χρειαστεί και προτροπές με μεγάφωνα. Στη συνέχεια, εάν δεν υπακούσουν, τότε θα υπάρχει επιβολή διοικητικών προστίμων ή και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ. Το ζητούμενο είναι όλα να γίνουν ειρηνικά, χωρίς να χρειαστεί να ασκηθεί βία. Τα φετινά μέτρα είναι τελείως διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα έτη», σημειώνει αστυνομική πηγή.

Η αμερικάνικη πρεσβεία θα είναι αποκλεισμένη, ενώ στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μη φτάσει καμία πορεία μέχρι εκεί. Για τον λόγο αυτό έχει εκπονηθεί σχέδιο για το στήσιμο φραγμών. Συνολικά, στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό θα πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που θα δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Σε ισχύ βρίσκεται η διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, ενώ προβλέπει πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διοργανώνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις. Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσπάθεια κατάληψής τους.

Στο μεταξύ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, σε περίπτωση που παρατηρηθούν συγκεντρώσεις ατόμων στην περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στην περιοχή θα κληθούν να τους βεβαιώσουν κλήσεις για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια τους καλέσματα για συγκεντρώσεις από πολλούς και διαφορετικούς φορείς, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την οδό Πατησίων υπάρχει ήδη αυξημένη αστυνομική παρουσία, κυρίως από άντρες των ΜΑΤ, της Ασφάλειας και της ομάδας Δράση.  Στα Εξάρχεια θα μεταφερθούν, επίσης, οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ., για την περίπτωση που ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί θα είναι σήμερα Τρίτη οι σταθμοί του Μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω σταθμοί θα κλείσουν από τις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των μέτρων για την 17η Νοέμβρη. Οι συρμοί του Μετρό θα διέρχονται κανονικά από τους πέντε κεντρικούς σταθμούς που θα είναι κλειστοί, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν στάσεις εκεί.

Αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια τρόλεϊ. Ήδη από χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρόλεϊ για την 17η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Παράλληλα, οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εκτός στόχου ο προϋπολογισμός: Στα 9 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα
Προηγούμενο άρθρο
Λειτουργία υπηρεσιών ταχυδρομείου & ταχυμεταφορών (αλλαγές)
Μενού