Κορονοϊός: Λιανεμπόριο και εκκλησίες θα ανοίξουν μαζί – Οι ανησυχίες των ειδικών για το κρύο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 170

Μειωμένη κινητικότητα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να μην έχουμε χειρότερα τον Ιανουάριο, είναι το μήνυμα των ειδικών που έχουν αρχίσει ήδη να μεταδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να αποφασίσει έως την Παρασκευή τι θα ανοίξει και τι όχι για τις γιορτές. Μπορεί οι ειδικοί της επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού να διαμηνύουν πως υπάρχει κίνδυνος με το άνοιγμα ειδικά του λιανεμπορίου να καταγραφεί νέα διασπορά, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για να αρθεί σταδιακά το lockdown. Πάντως, εκείνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι, εφόσον ανοίξει τελικά το λιανεμπόριο, θα ανοίξουν και οι εκκλησίες.

Οι φόβοι των ειδικών

Οι ειδικοί της επιτροπής πάντως, που βρίσκονται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις μεταξύ τους, είναι άκρως φοβισμένοι να «πατήσουν το κουμπί» και να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη λειτουργία της αγοράς. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τος πάντως – όπως περιγράφουν πηγές του ethnos.gr – σημειώνουν ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Εκείνο που σημειώνουν οι ίδιοι είναι πως ζητούν να υπάρχει μειωμένη κινητικότητα στους δρόμους και στις διάφορες δραστηριότητες, καθότι διαφορετικά είναι δεδομένο ότι θα οδηγηθούμε σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές και συνεπώς και σε ένα 3ο lockdown.

Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιον είναι ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα δοθεί έγκριση να ανοίξουν και οι εκκλησίες για τις γιορτές, με συγκεκριμένο αριθμό παρισταμένων στις λειτουργίες και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Κάτι που άλλωστε είχε γίνει και τους προηγούμενους μήνες. Είναι, εξάλλου, κάτι που ζήτησε και ο Αρχιεπίσκοπος από τον πρωθυπουργό.

Ετοιμάζονται κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Και, μπορεί προς ώρας να μην έχουν ανακοινωθεί οι οριστικές αποφάσεις από κυβέρνηση και ειδικούς, όμως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχθούν πελάτες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη τα περισσότερα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες και κλείνουν ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν δεδομένο ότι στο τέλος θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αυτός είναι και ένας μεγάλος φόβος πολλών μελών της επιτροπής ότι κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής είναι δύσκολο να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας αφού έρχονται σε στενή επαφή με τους πελάτες.

Η μεταδοτικότητα και το κρύο

Οι ειδικοί εκτός των άλλων συνυπολογίζουν και τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχει ο κορονοϊός λόγω των καιρικών συνθηκών. Το κρύο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και ειδικά όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, θα πολλαπλασιάσει και τη δυνατότητα για διασπορά του ιού, αφού οι πολίτες θα βρίσκονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους ειδικά αν ανοίξει και το λιανεμπόριο.

Οι καιρικές συνθήκες είναι άλλος ένας παράγοντας που καθιστά την απόφαση των ειδικών ακόμη πιο δύσκολη. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί επιστήμονες της επιτροπής δημοσίως τοποθετούνται κατά του ανοίγματος της αγοράς και προειδοποιούν για μεγαλύτερη διασπορά αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουάριου.

Τις οριστικές της αποφάσεις αναμένεται η κυβέρνηση να τις ανακοινώσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν μελετηθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων, παρότι οι ειδικοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η σημερινή εικόνα θα αλλάξει άρδην σε μόλις δύο ημέρες, περιγράφουν μέλη της επιτροπής στο ethnos.gr. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα SMS, το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Συντάξεις: Διπλός επανυπολογισμός – Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση από το 2021
Προηγούμενο άρθρο
Υπ.Εργασίας: Οδηγίες για υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεως εργασίας μήνα Δεκεμβρίου
Μενού