Νέο επενδυτικό κεφάλαιο για την ανάδειξη νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 281

Την έναρξη λειτουργίας του νέου επενδυτικού κεφαλαίου TECS Capital Fund ανακοίνωσε την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, η Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ με στόχο την ανάδειξη ενός startup οικοσυστήματος με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο.

Πρόκειται για το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων λογισμικού και υλισμικού. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνολογίες Υλικών, Νανοτεχνολογίες κ.α.

Οι συμμετοχές στο TECS Capital Fund – όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση – προέρχονται από επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην περιοχή σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας. Ακόμη, συμμετέχουν επιχειρηματίες με διεθνή δραστηριότητα και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις pre-seed και seed επιπέδου. Οι pre-seed επενδύσεις κυμαίνονται μεταξύ 100 και 200.000 ευρώ, ενώ οι seed φτάνουν μέχρι και τις 450.000 ευρώ. Για την υλοποίησή τους χρησιμοποιούνται εργαλεία equity ή quasi-equity. Παράλληλα, το TECS Capital Fund δίνει έμφαση στην πραγματοποίηση συνεπενδύσεων με άλλους επενδυτικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων που θα αξιοποιούν δύο στοιχεία: τη γεωγραφική εγγύτητα επενδυτή και startup ως βασικό στοιχείο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και την πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα και αγορές για την εξασφάλιση υψηλού βαθμού εξωστρέφειας.

Οι pre-seed τοποθετήσεις πραγματοποιούνται σε εταιρείες που, έχοντας αξιολογήσει την επιχειρηματική ευκαιρία και αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, είναι σε διαδικασία  επιβεβαίωσης στην αγορά-στόχο. Οι seed επενδύσεις πραγματοποιούνται είτε ως follow-on για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη και επίτευξη επαναληψιμότητας στο επιχειρηματικό μοντέλο, είτε απευθείας σε εταιρείες που επιδιώκουν τους συγκεκριμένους στόχους έχοντας ήδη επιτύχει στο αρχικό επίπεδο.

Ο εταίρος του TECS Capital Fund Σωτήρης Σιάγας είναι υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία. Οι εταίροι Αντώνης Ηλίας με αρμοδιότητες Portfolio Strategy και Θεόφιλος Μυλωνάς με αρμοδιότητες Technology Management συμπληρώνουν την Ομάδα Διαχείρισης. Το Fund ενισχύεται από ένα δίκτυο Venture Partners με παρουσία σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο Σωτήρης Σιάγας εκ μέρους του TECS Capital Fund, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη startup κοινότητα της περιοχής μας. Μετά από προσπάθεια και ζυμώσεις αρκετών ετών, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένας επενδυτικός οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Στόχος είναι οι επενδύσεις μας να αναδείξουν ιδέες και ανθρώπους που παράγουν μοναδικά προϊόντα και βελτιώνουν τον κόσμο. Θέλουμε να έχουμε ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «To TECS Capital Fund είναι η δεύτερη επένδυση της ΕΑΤΕ, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της στην περαιτέρω άνθηση του ελληνικού οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως οι επενδύσεις αυτές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και ειδικά σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, έχουν βρει ήδη στη χώρα μας τη θέση που τους αρμόζει. Το TECS Capital Fund, με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, είμαι βέβαιος πως θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των ελληνικών startups που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στη συμπρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η Διευθύνoυσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε: «Η σύσταση του TECS Capital Fund και η συμμετοχή της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) σε αυτό έχει διπλή σημειολογία, καθώς επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά τη δέσμευσή μας για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και τη βούλησή μας να στηρίξουμε το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο τυπικά, με την έδρα του fund να είναι στη Θεσσαλονίκη, όσο και ουσιαστικά, καθώς έχει σημείο αναφοράς τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας».

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επίδομα 400 ευρώ: Παράταση για τους μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ
Προηγούμενο άρθρο
myOAEDIive.gov.gr: Βήμα – βήμα ο καθορισμός του e-ραντεβού για ανέργους και επιχειρήσεις
Μενού