Εκπτώσεις: Αγορές μόνο μέσω e-shop εν μέσω lockdown

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 217

Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις ενώ το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό και οι αγορές μπορούν να γίνονται μόνο από τα e-shop, δεδομένου ότι το lockdown λόγω του κορονοϊού έχει πάρει παράταση έως τις 18 Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, η λειτουργία του λιανεμπορίου παραμένει στην άκρη, αφού καθημερινά οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου.

Μετά το click away, ψώνια με ραντεβού στο κατάστημα

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Δευτέρας είπε πως σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο προέχει η υγεία. «Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει. Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε. Ο κ. Παπαθανάσης μάλιστα είπε πως το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε στον Σκάι.

Κορκίδης: Κρίσιμο αυτό το δίμηνο

Παράγοντες της αγοράς έλεγαν από την αρχή πως δεν έχει νόημα η μετάθεση της ημερομηνίας για τις χειμερινές εκπτώσεις. «Το να πάνε τον Μάιο οι χειμερινές εκπτώσεις δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό το δίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο γιατί κάποιοι έχουν στοκ εμπορεύματα. Δεν υπήρχε καμία κανονική περίοδος για να πουληθούν στην ώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο OPEN TV. 

Την ίδια ώρα, πάντως, σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων του εμπορίου λόγω και του ανοίγματος των σχολείων. Οι καταστηματάρχες μιλούν για «καταιγίδα» λουκέτων και αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των πολυεθνικών. Χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του επισήμανε τα εξής: «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για 8η εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά με λύσεις ακορντεόν. Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί τελευταία σανίδα σωτηρίας». Τι θα γίνει, όμως, αν χαθεί ο τζίρος από τις εκπτώσεις; Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες:

  • Λουκέτο σε 70.000 με 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 130.000 έως 180.000 εργαζομένους
  • Ο τζίρος των εκπτώσεων υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ για δύο μήνες 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μόνο από καταστήματα που διαθέτουν e-shop, καθώς το λιανεμπόριο είναι κλειστό και το click away, επίσης, έχει «παγώσει» λόγω του lockdown.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σούπερ μάρκετ: Πωλήσεις – μαμούθ το 2020 – Ποια προϊόντα έσπασαν όλα τα ρεκόρ
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα θέρμανσης: Παράταση μέχρι 14 Ιανουαρίου – Οι δικαιούχοι
Μενού