Επιστροφές εισφορών: Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις IBAN – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 218

Τέλος χρόνου για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις ΙΒΑΝ των επαγγελματιών – αγροτών, καθώς σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου εκπνέει η σχετική προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως 56.987 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες χωρίς σωστό ΙΒΑΝ στην ηλεκτρονική τους καρτέλα έπρεπε έως τις 14 Ιανουαρίου να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ηλεκτρονική τους καρτέλα στον ΕΦΚΑ για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται ως επιστροφή, μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. 

Η καταχώριση του ΙΒΑΝ στην ηλεκτρονική καρτέλα του ασφαλισμένου στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εισπράξει ο δικαιούχος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου την επιστροφή που δικαιούται. Συνολικά, οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται επιστροφές εισφορών 37,32 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι 56.987 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες είναι οι τελευταίοι από τους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ που δικαιούνται επιστροφή εισφορών μετά την εκκαθάριση του 2019 αλλά δεν έχουν ακόμη εισπράξει τα σχετικά ποσά.

Μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 – τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μη μισθωτοί πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημά τους – 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν χρονικό περιθώριο έως 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Οι 185.069 που δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν δικαιούνται να λάβουν εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Για τους υπόλοιπους 158.600 ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενους και αγρότες, προέκυψαν συνολικά προς επιστροφή 135.346.225,11 ευρώ.

Εξ αυτών, οι 101.613 επαγγελματίες έλαβαν ήδη πριν την Πρωτοχρονιά τα ποσά που δικαιούνται (συνολικά 98 εκατ. ευρώ). Οι υπόλοιποι 56.987 επαγγελματίες δεν είχαν δηλώσει εγκαίρως ΙΒΑΝ και καλούνται να το πράξουν έως τις 14 Ιανουαρίου στην ψηφιακή διαδρομή www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες -> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πιστωτικό υπόλοιπο αναμένεται να επιστραφεί στο τέλος Ιανουάριου ή να συμψηφιστεί με τις εισφορές των επόμενων μηνών. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η καταχώριση του σωστού ΙΒΑΝ στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κατάθεση πινακίδων μέχρι 28 Φεβρουαρίου στο mycar – Οδηγίες ΑΑΔΕ
Προηγούμενο άρθρο
Click away, click in shop: Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τι θα γίνει με γυμνάσια – λύκεια
Μενού