Εκκρεμείς συντάξεις: 345 – 384 ευρώ, νέα αναδρομικά σε 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 221

Μια Εθνική Σύνταξη, που είναι η βάση της κάθε σύνταξης και κυμαίνεται από 345 έως 384 ευρώ, ξεκινά εντός 2μήνου να καταβάλλεται – εν είδει προσωρινής σύνταξης – σε περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους. Η νέα προσωρινή θα καταβάλλεται πλέον κάθε μήνα και μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ενώ οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, που δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή, θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα την νέα προσωρινή σύνταξη. Οι σημερινές προσωρινές θα παραμείνουν ως έχουν.

Το σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια ή και μήνες χωρίς ούτε ένα ευρώ, το οποίο είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, εξαγγέλθηκε χθες από τον νέο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, η απόδοση μιας Εθνικής Σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους είναι «το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε αμέσως για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτημα για σύνταξη και πληρούν τις προϋποθέσεις». Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, καλύπτουν δηλαδή όριο ηλικίας και απαραίτητο χρόνο ασφάλισης. Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον. Την νέα προσωρινή, ωστόσο, θα πάρουν όλοι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν υποβάλλει αίτημα. Η ρύθμιση αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις.

Τα ποσά της νέας προσωρινής + τα νέα αναδρομικά

Το ποσό της νέας προσωρινής θα είναι το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης:

  • Για 15 έτη ασφάλισης, το είναι 345,60 ευρώ
  • Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ
  • Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ
  • Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ
  • Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και
  • Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους για κύρια σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτηση για κύρια σύνταξη τον Μάρτιο του 2019. Η αίτησή του εκκρεμεί 25 μήνες. Εφόσον έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης θα λάβει αναδρομικά 9.600 ευρώ και μηνιαία παροχή 384 ευρώ μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξής του. Αντίστοιχα, ασφαλισμένος που έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2020, περιμένει 15 μήνες και θα λάβει 5.760 ευρώ. Αν ο ίδιος ασφαλισμένος έχει 15ετία ασφάλισης θα πάρει 5.175 ευρώ.

«Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μέτρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να δικαιωθεί ο εν αναμονή συνταξιούχος την νέα προσωρινή δεν απαιτείται να έχει υποβληθεί αίτηση για προσωρινή σύνταξη, αρκεί η βασική αίτηση για την κύρια. Ούτε και θα απαιτηθεί να υποβληθεί αντίστοιχη αίτηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να ξέρουν μόνο τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και γι’ αυτό όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλωμένο ΙΒΑΝ στον φάκελό τους θα κληθούν να το δηλώσουν.

Το μέτρο θα τρέξει παράλληλα με όλο το υπόλοιπο σχέδιο για την επιτάχυνση της οριστικής έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. «Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ο νέος project manager με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τα αναγκαία μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα.

 

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ερχεται και 6η τον Μάρτιο
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται από σήμερα – Μαζί και το υπόλοιπο δώρο Χριστουγέννων
Μενού