Επίδομα 534 ευρώ: 4 Φεβρουαρίου οι αναστολές Ιανουαρίου – Αλλαγές τον Φεβρουάριο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 206

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πληρώνεται στους δικαιούχους η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για τις αναστολές Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου. Διαφορετικά το επίδομα θα δοθεί αναλογικά, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικού εμπορίου που επέστρεψαν από 18 Ιανουαρίου στη δουλειά τους θα λάβουν 303 ευρώ. Η δήλωση αναστολής από τον εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» είναι απαραίτητη. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή.

Παράλληλα, την Πέμπτη πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα των 534 ευρώ για Φεβρουάριο – Τι αλλάζει

Για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, ειδικά για τον Φεβρουάριο θα υπάρχει για τους εργαζόμενους μία μικρή αύξηση στο ημερήσιο ποσό στα 19,07 ευρώ έναντι 18,7 ευρώ ανά ημέρα. Η μικρή αυτή αύξηση προκύπτει στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30.

Αναφορικά με τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία εφαρμόζεται άμεσα από τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονική προθεσμία 5 ημερών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Συνεπώς οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Εαν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης βαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

Ολες οι πληρωμές για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.
  • Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο 2020.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία».
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη: Ε9:  Άνοιξε η πλατφόρμα – Οδηγίες για την υποβολή δήλωσης

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο επιδοτούμενο πρόγραμμα voucher ανέργων
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 122 θέσεις εργασίας για ενίσχυση ερευνητικών κέντρων
Μενού