Μετακίνηση εκτός δήμου: Τι αλλάζει μετά το lockdown στην Αττική

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 339

Μετακίνηση εκτός δήμου: Τι αλλάζει μετά το lockdown στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να εξειδικευθούν τα μέτρα για την Αττική τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο «λουκέτο» σε σχολεία και λιανεμπόριο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

«Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική από Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα προς εφαρμογή, αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 12.00, από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν:

-Να αυστηροποιηθεί η χρήση του κωδικού 6 για άθληση, η οποία θα επιτρέπεται, πλέον, μόνο κοντά στο σπίτι, όπως στο lockdown του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές του «σκληρού» lockdown επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός δήμου μόνο για λόγους εργασίας και για τους πέντε ακόμη λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

-Ενώ αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν οι ναοί να λειτουργούν χωρίς πιστούς, μετά την αντίδραση της Εκκλησίας με την οποία υπήρξε επικοινωνία, φαίνεται  να προκρίνεται ο εκκλησιασμός έως εννέα ατόμων.

-Προκρίνεται το σενάριο να ανοίξουν τα ανθοπωλεία μόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

– Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα «delivery», τα «take away» τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ και μίνι μάρκετ, μπακάλικα, μανάβικα και κρεοπωλεία), αλλά και οι λαϊκές αγορές, τα συνεργεία, τα περίπτερα, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και τα pet shop.

Ποια καταστήματα κλείνουν

Παράλληλα, στα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά θα συμπεριληφθούν: κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μανικιούρ/πεντικιούρ,  ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας ως έχει: Δηλαδή, 21:00 έως 5:00 τις καθημερινές και 18:00 έως 5:00 τα Σαββατοκύριακα.

Τι ισχύει στις περιοχές «σκληρού» lockdown

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που ισχύει το «σκληρό» lockdown ισχύουν τα παρακάτω:

  • Ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων από και προς την Δημοτική Ενότητα – είσοδος και έξοδος από τον δήμο μόνο για λόγους εργασίας και για τους πέντε ακόμη λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.
  • Λειτουργία χώρων λατρείας κεκλεισμένων των θυρών και να μην επιτρέπεται η ατομική προσευχή
  • Περιορισμός κυκλοφορίας (curfew) από 18:00 έως 5:00
  • Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων
  • Αναστολή οικοδομικών εργασιών
  • Εφαρμογή τηλεργασίας στο 50%
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και οι υπηρεσίας κατ’ οίκον διανομής και take-away από καταστήματα εστίασης.
  • Λειτουργία λαϊκών αγορών με τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν στο ολικό απαγορευτικό.
Πηγή:aftodioikisi

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σήμερα οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των νέων μέτρων
Προηγούμενο άρθρο
Δημόσιο: Προς τηλεργασία έως 70% & κυλιόμενο ωράριο – Επιστρέφουν άδειες ειδικού σκοπού
Μενού