Μετακίνηση στην Αττική λόγω lockdown: Οι εξαιρέσεις εκτός νομού και τα sms στο 13033

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 197

Αλλαγές στους τρόπους μετακίνησης των πολιτών θα έχουμε από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου. Τα νέα μέτρα του lockdown, έχουν ως στόχο όχι μόνο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού, αλλά και τον αποδοτικότερο έλεγχο, ώστε να μειωθούν οι παρατυπίες. Ετσι αν και επιτρέπονται τελικά οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, παραμένουν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση εκτός νομού, ενώ διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως της 05:00 τις καθημερινές και από τις 18:00 έως τις 05:00 για τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να αποφευχθούν φαινόμενα βεβαιώσεων μετακίνησης «μαΐμου» εκπονήθηκε σχέδιο διασταύρωσης στοιχείων, είτε μέσω taxisnet είτε μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Παραμένουν, φυσικά, τα sms στο 13033, με τους 6 κωδικούς στις επιλογές μετακίνησης των πολιτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ακολουθεί πλήρης οδηγός… επιβίωσης σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις του νέου lockdown που ξεκινά από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης

Αλλαγές στη βεβαίωση μετακίνησης

Μεγαλύτερος, λοιπόν, έλεγχος, θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής στις μετακινήσεις των εργαζόμενων, οι οποίες αφορούν στην εργασία, προκειμένου να περιοριστούν οι παρατυπίες. Επειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζεται ότι από εδώ και στο εξής:

  • Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις «πλαστές» βεβαιώσεις των μισθωτών που δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν να ελέγξουν στον δρόμο την πραγματική δραστηριότητα του εργαζόμενου αλλά και το ωράριο εργασίας του. Στην ουσία, αναζητείται ένας δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης των στοιχείων πέραν της βεβαίωσης μετακίνησης, στην οποία ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει. Η αρχική σκέψη ήταν ο έλεγχος να γίνεται στον δρόμο με τη χρήση τάμπλετ από τις Αρχές, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς πρακτικά δεν μπορούν να εφοδιαστούν με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές όσοι κάνουν τους ελέγχους, έχοντας, μάλιστα, πρόσβαση και στην ΕΡΓΑΝΗ. Ετσι, η κυβέρνηση οδηγείται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μόνο εντός των επιχειρήσεων και αναζητείται άλλος τρόπος για τον έλεγχο της μετακίνησης του εργαζομένου.
  • Οι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων ξεκινά από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι:
α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας
β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα (10/02) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από δήμο σε δήμο – Μετακινήσεις με κωδικό 6 στο 13033

Εν τω μεταξύ ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση ήταν τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, τελικά επικράτησε η άποψη να μην απαγορευτούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο 13033, για σωματική άσκηση.

Eτσι ανοιχτές θα παραμείνουν οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, εντός της Αττικής, με τον κωδικό 6 με sms στο 13033, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για το νέο lockdown που τίθενται σε εφαρμογή από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά στις μετακινήσεις για βόλτα κατοικιδίων και άθληση.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, παρόλο που δεν απαγορεύεται η διαδημοτική μετακίνηση, έκανε σύσταση προς τους πολίτες η σωματική άσκηση να γίνεται κοντά στο τόπο διαμονής. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το μέτρο των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6 στο sms 13033 αξιολογήθηκε και τελικά δεν θα απαγορευτούν, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά και γιατί θα ήταν μια ταξική επιλογή για τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με λίγους χώρους πρασίνου.

Μετακινήσεις εκτός νομού μόνο με προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

  1. από και προς την εργασία
  2. για λόγους υγείας
  3. προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  4. για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος
  5. ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  6. για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων»
  7. για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  8. προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι ισχύει

Όπως και στο lockdown του Μαρτίου, έτσι και τώρα η κυκλοφορία των πολιτών στην Αττική θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Σημειώνεται ότι η άσκηση πρέπει να γίνεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου για μετακίνηση.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ για τις καθημερινές ξεκινά στις 9 το βράδυ και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι πολίτες θα μετακινούνται με το απαραίτητο sms στο 13033 με τον απαραίτητο κωδικό. Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • λόγους υγείας
  • λόγους εργασίας
  • για σύντομη βόλτα του κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία

Αναλυτικά:

  1. Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας
  2. Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00
  6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Εκτός από τα sms, ωστόσο, υπάρχουν και οι χειρόγραφες φόρμες.

Στο forma.gov.gr θα παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εργασία: Πώς δηλώνεται η τηλεργασία, τι ισχύει για μετακίνηση και δωρεάν τεστ covid
Προηγούμενο άρθρο
Ομιλία για το νομοσχέδιο προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας
Μενού