Πόθεν έσχες: Νέα παράταση για υποβολή δηλώσεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 232

Άλλη μία παράταση πήρε η υποβολή των δηλώσεων του πόθεν έσχες, με τη νέα προθεσμία να ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021.

Στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται:

pothen_esxes.jpg

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο για Πόθεν Έσχες

Όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση, ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση, ή δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση Πόθεν Έσχες, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα ή και φυλάκιση για τους παραβάτες.

  • Σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου 200 ευρώ. Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου 800 ευρώ.
  • Όποιος είναι υπόχρεος να υποβάλλει δήλωση και παραλείπει να το πράξει, μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Πότε θεωρείται ανακριβής η δήλωση Πόθεν Έσχες

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα.

  • Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
  • Ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης Πόθεν Έσχες. Ο έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης γίνεται εντός πέντε ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής.
  • Σε όσους καλούνται για έλεγχο και δεν ανταποκρίνονται προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 50-300 ευρώ, που εισπράττεται κατά τον Κώδικά Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΔΕΗ: Πλαφόν για αλλαγή παρόχου από ΡΑΕ – Νέο όριο για ανεξόφλητες οφειλές
Προηγούμενο άρθρο
ΕΛΤΑ: Αποχωρούν 1.968 εργαζόμενοι με εθελουσία έξοδο
Μενού