Ρύθμιση οφειλών: Ποιες εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ παίρνουν παράταση, ποιοι πληρώνουν

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 257

Για άλλο ένα μήνα παρατείνεται η αναστολή είσπραξης των δόσεων που αφορούν σε ενεργές ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η μηνιαία παράταση για την καταβολή της δόσης Ιανουαρίου ισχύει – όπως ακριβώς συνέβη και τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο – μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και όχι για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, που έρχεται να εξειδικεύσει την πρόσφατη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, αποσαφηνίζεται πως η δόση του Ιανουαρίου των υπαγόμενων στην ευεργετική διάταξη επιχειρήσεων ή εργοδοτών θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 28η Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο, έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής πως αντίστοιχη παράταση ενός μήνα θα δοθεί και για τη δόση Φεβρουαρίου, καθώς το lockdown συνεχίζεται. «Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να δίνουμε μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ προχωράμε και σε αντίστοιχη απόφαση για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου», είχε δηλώσει στις 12 Φεβρουαρίου στο Κοινοβούλιο ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την εν λόγω εξαγγελία, οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην λίστα ΚΑΔ της ΚΥΑ για την μεταχρονολόγηση της δόσης Ιανουαρίου – λιανεμπόριο, μεταφορές, πολιτισμός, επισιτισμός, αθλητισμός κ.α. – δεν απαιτείται να καταβάλλουν την δόση Ιανουαρίου έως την Παρασκευή, καθώς θα δοθεί νέα παράταση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ, η συνολική διάρκεια των ρυθμίσεων των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων παρατείνεται κατά ένα μήνα, καθώς τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ενεργής ρύθμισης. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως για τις ίδιες επιχειρήσεις – εργοδότες είχαν παραταθεί έως 31/12/2020 και 31/01/2021 αντίστοιχα οι προθεσμίες καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων. Συγχρόνως, παρατάθηκαν ισόχρονα και οι προθεσμίες όλων των επόμενων μηναίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω κλειστές επιχειρήσεις δεν έχουν πληρώσει δόση ενεργής ρύθμισης προς το ΚΕΑΟ (από απλήρωτες εισφορές) από τον Νοέμβριο.

Δικαίωμα υπαγωγής στις παρατάσεις έχουν οι κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις εφόσον απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο κι εφόσον έχουν ενεργό, κύριο ΚΑΔ στις 05/11/2020 (ή κωδικό δευτερεύουσας δραστηριότητας, με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τον κύριο ΚΑΔ). Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παράτασης είναι:

  • η μη καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων (μέρους ή συνόλου αυτών) που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής αυτής από τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, δικαιούχους της παράτασης και
  • η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου.

Εξαιρούνται από τις προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας λόγω της μορφής, του είδους ή της δραστηριότητας τους που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις αυτές. Επίσης από τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας εξαιρούνται όσοι παραιτούνται, συνταξιοδοτούνται ή εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου που λήγει.

Οι οφειλές του 2019

Στα τέλη Μαρτίου επρόκειτο να πληρωθεί και η πρώτη από τις 5 δόσεις των χρεωστικών υπολοίπων που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση του 2019. Όπως όμως έχει αποκαλύψει η “H”, θα δοθεί νέα 3μηνη παράταση – «ανάσα» για τις πρόσθετες οφειλές από την μεγάλη εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019, που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Η ρύθμιση των 5 δόσεων θα αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς θα δοθεί 3μηνη παράταση.

Οι οφειλές της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία όμως θα ενταχθούν όλα τα κορoνο-χρέη του πρώτου Lockdown, όπως και τυχόν οφειλές από συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις του 2017 και 2018.

Από το 2022 τα χρέη του πρώτου lockdown

Ειδικότερα, τα παγωμένα «κορoνοχρέη» του πρώτου Lockdown, που επρόκειτο να ξεπαγώσουν στις 30 Απρίλιου του 2021, μπαίνουν εκ νέου στην κατάψυξη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, ώστε να ενταχθούν από το 2022 στην νέα μεγάλη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% και ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Θα μπορούν δηλαδή να αποπληρωθούν σε έως και 4 χρόνια. Η αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπίζει:

  • ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας.
  • ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ.

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΛΤΑ: Αποχωρούν 1.968 εργαζόμενοι με εθελουσία έξοδο
Προηγούμενο άρθρο
Εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων για συνταξιοδότηση
Μενού